Италијански Вог шокирао свијет насловном страном

Агенције
Италијански Вог шокирао свијет насловном страном

Нови број италијанског Вога излази 10. априла, а уредништво је ријешило да у складу са околностима и пандемијом коронавируса свијету понуди симболичну насловну страну.

Умјесто тип-топ дотераних манекенки или славних љепотица, које углавном красе насловнице престижног магазина, овог пута имаћемо прилику да држимо часопис са потпуно празном, бијелом насловницом на којој је написано само “Vogue” и датум изласка.

Они су објаснили и зашто су повукли овакав потез, те какву поруку шаље бијела боја.

“У својој дугој историји која се протеже на више од стотину година, Вог је прошао кроз ратове, кризе, терористичке нападе. Његова племенита традиција је да никад не гледа на другу страну. Прије нешто мање од двије недјеље требало је да штампамо издање које смо планирали неко вријеме и које је укључивало и L’Uomo Vogue. Али, тренутно говорити о било чему другом, док људи умиру, а љекари и медицинске сестре ризикују своје животе, те се свијет заувијек мијења, није у ДНК 'Vogue-а Italia. Због тога смо заборавили на свој првобитни пројекат и кренули смо испочетка. Одлука да први пут у нашој историји штампамо потпуно бијелу насловну страну није донијета јер нам недостаје слика - управо супротно. Одабрали смо је јер бијела боја симболише бројне ствари у исто вријеме”, поручио је уреднички колегијум предвођен главним уредником Емануелеом Фарнетијем.

Они су покренули још једну интересантну иницијативу - окупили су преко 40 умјетника из цијелог свијета који су из својих домова показали на креативан начин како виде нови свијет и оно кроз шта пролазимо.

Такође, потанко су образложили зашто су се одлучили баш за бијелу боју.

“Бијело је прије свега поштовање. Бијело је ново рођење, сијветлост након таме, збир свих боја. Бијела је боја униформе коју носе они који су свој живот ставили на прву линију како би спасили наше. Представља простор и вријеме за размишљање, као и за ћутање. Бијело је за оне који ово празно вријеме и простор испуњавају идејама, размишљањима, причама, стиховима, музиком и бригом за друге. Бијела нас подсјећа на вријеме након кризе 1929. године кад је ова беспријекорна боја преовладавала на одјећи као израз чистоће у садашњости и наде у будућности. И изнад свега, бело није предаја, већ празан лист који чека да буде исписан, насловна страница нове приче која управо треба да отпочне”, закључили су у Вогу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана