Истраживање показало: Родитељи који пуно причају имају паметнију и послушнију дjецу

ГС
Foto: Илустрација

Пронађена је веза између дјеце која су редовно разговарала с одраслима и њихових невербалних способности, као што су расуђивање, рачунање и свијест о облицима.

У сврху студије научници су поставили уређаје за снимање у одјећу одређеном броју дјеце (107) у доби од двије до четири године.

Преслушавајући дневну интеракцију те дјеце с родитељима, могли су процијенити какву врсту разговора она воде с одраслима који су укључени у њихов живот, објавили су у једној студији у Италији, преноси Б92.

Од родитеља су затражили и да с дјецом извршавају низ активности као што су цртање и бојање, с циљем тестирања когнитивних вештина дјеце.

"Употребљавајући уређаје за снимање звука, могли смо на ненаметљив начин проучити интеракцију између мале дјеце и њихових породица у свакодневном окружењу, а не у лабораторији. Открили смо да је количина ријечи које изговарају одрасле особе, а дјеца их чују, позитивно повезана с њиховим когнитивним способностима", утврдила је водитељка студије др Катрина Дапице.

Она такође охрабрује родитеље да с дјететом разговарају нормално, као и са сваком другом особом, јер ће им то користити.

Занимљив је и податак како су научници уочили да се позитивно родитељство, у којем родитељи подстичу дјецу на истраживање и изражавање, повезује с мање знакова агресивног и непослушног понашања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана