Истраживање: Дванаест милиона квадратних километара земље ће потонути до 2040. године

Кликс
Foto: Илустрација/Profimedia/Igor Prahin

Ново истраживање је показало да тло дословно тоне испод наших стопала.

Према подацима новог истраживања, до 2040. године ће потонути 12 милиона квадратних километара земље.

"Спуштање површине копна је потенцијално разарајућа опасност коју може узроковати низ природних и антропогених окидача, али је то углавном резултат чврсте или течне мобилизације испод површине", наводи се у истраживању.

Узроци су већином резултат људске активности попут експлоатације нафте, природног гаса и подземних вода.

"У наредним деценијама глобална популација и економски раст повећаће потражњу за подземним водама, а експлоатација подземних вода у комбинацији са сушом ће вјероватно повећати слијегање земљишта те узроковати с тим везану штету", сматрају научници.

Они су установили да је на најмање 200 локација у 34 земље дошло до слијегања тла због експлоатације подзамних вода у посљедњих 100 година. Већина градова је смјештена на локацијама којима пријети слијегање тла.

"Наше истраживање је показало да 1.596 већих градова, односно 22 посто од 7.343 велика града у свијету пријети ризик од потенцијалног слијегања тла", стоји у истраживању.

Опасност је већа због чињенице да су ризичне локације насељене или се налазе око густо насељених урбаних центара. То значи да ће бити утицаја на велики број људи и на различите начине.

Научници траже од лидера земаља да уведу политике везане за слијегање тла, а то је посебно важно јер се повећава и ниво мора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана