Истраживање: Батине доводе до повећане агресије и асоцијалног понашања дјеце

ГС
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН - Родитељи који физички кажњавају дјецу у нади да ће тиме поправити њихово понашање чине више штете него користи.

Ново истраживање показало је да батине не доносе позитивне резултате и могу имати негативне посљедице у дјететовом животу, преноси Анадолу Агенцy (АА).

Академски часопис "The Lancet" објавио је студију након што су стручњаци прикупили податке из претходних 69 истраживања из неколико земаља, укључујући Сједињене Америчке Државе, Уједињено Краљевство, Канаду, Кину, Колумбију, Грчку, Јапан, Швајцарску и Турску.

Студија се усредоточила на батине, као одгојну методу, а не на строже физичко кажњавање, попут употребе појаса или шамарања.

Истраживања су била лонгитудинална, што значи да су обухватила понављано испитивање исте групе. Истраживачи тврде да су да пронашли седам узорака у будућем понашању дјеце која су била физички кажњавања, а један од закључака је да "физичко кажњавање није повезано с позитивним исходима у будућности".

Ауторица студије Elizabeth Gershoff  изјавила је да је физичко кажњавање довело до "повећане агресије, повећаног асоцијалног понашања и ометајућег понашања у школи."

"Физичко кажњавање све се више гледа као облик насиља који штети дјеци. Досљедност ових открића указује на то да је физичко кажњавање штетно за дјецу и да су правна средства оправдана", наводи се у студији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана