Исповијест Бањалучанина излијеченог од вируса корона: “Плашио сам се да сам неког заразио”

Агенције
Исповијест Бањалучанина излијеченог од вируса корона: “Плашио сам се да сам неког заразио”

Прва особа излијечена од коронавируса у БиХ, која није жељела откривати свој идентитет, говорила је о свом искуству, страховима и траумама за “Војс оф Америка” (ВОА).

Почетком марта забиљежен је први случај вируса корона у БиХ у Бањалуци, да би само двије седмице касније било потврђено да је први обољели успјешно излијечен.

Он је за ВОА објаснио како у почетку није могао замислити да ће се ситуација развити колико јесте до сада. Према његовим ријечима, када се вратио из Италије крајем фебруара, говорило се о вирусу, али сви су без проблема путовали и ишли на посао.

– Нико није могао претпоставити да ће се ово десити – објаснио је, додавши и како су његови симптоми били скоро занемариви – један дан је имао благо повишену температуру:

– Нисам био уплашен управо због тога што нисам имао озбиљне симптоме. Највише ме било страх да ли сам пренио вирус на некога.

Додао је како савјетује грађанима да се обавезно придржавају мјера и савјета које су им дали епидемиолози и здравствени радници.

– Ја сам захвалан љекарима и медицинским радницима који су од самог почетка били на висини задатка. Нисам имао терапију јер нисам имао озбиљне симптоме. Пио сам само по неки парацетамол, а у болници сам провео осам дана у потпуној изолацији, а затим десет дана у кућној изолацији. Кући сам пуштен након што сам био негативан на сва три обављена теста – објаснио је.

Истакао је како је тешко бити први заражени, али и како је сретан што је нулти кластер затворен.

– У Италији је ситуација драматична и надам се да код нас то неће да се деси. Вјерујем у наш здравствени систем и да имамо стручне, способне и одговорне људе, али морамо да им помогнемо и урадимо што је до нас, ово је борба свих нас и неопходно је да сви дамо свој допринос – објаснио је на концу, додавши како у Италији ради већ 20 година, али и како је сада у редовном контакту са пријатељима који тамо живе.

Подсјећамо, у БиХ је тренутно 90 заражених, а двоје излијечених од коронавируса. Грађани се моле да се придржавају правила Кризног штаба: избјегавајте директни физички контакт с другим људима, држите дистанцу од минимално једног метра раздаљине, не напуштајте кућу ако за то немате потребе и одржавајте хигијену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана