Глумица са највише Оскара: Бунтовница која је била у љубавној афери дугој 26 година

Г.С.
Глумица са највише Оскара: Бунтовница која је била у љубавној афери дугој 26 година

Звали су је првом дамом америчког филма.

Једна од највећих звијезда Холивуда Кетрин Хепберн рођена је 12. маја 1907. у Хартфорду у држави Конектикат. Током 1930-их година 20. вијека, постала је једна од највећих холивудских звијезда захваљујући својој љепоти, духовитошћу и снагом којом је прожимала своје ликове.

Потицала је из либералне породице, која су још као малу охрабривали да не ћути и да јасно изрази своје ставове и мишљење. Отац јој је био Томас Хепберн по занимању уролог, а мајка Кетрин Марта Хотон - активни борац за женска права.

Још као тинејџерка доживјела је велику трагедију. Наиме, Кетрин је у априлу 1921. године пронашла свог брата Тома објешеног поткровљу. Њена породица је дуго крила разлог његове смрти, наводећи да је разлог смрти био лоше изведен трик.

Похађала је женски колеџ у близини Филаделфије и тамо се заљубила у глуму. 1928. године дипломирала је филозофију и историју, а слиједећих неколико година је провела глумећи у представама у Њујорку, појављујући се на Бродвеју и ван њега.

Након удаје за Ладлоуа Смита (њихов брак је трајао до 1934. године), напушта глуму. Како јој је посао недостајао, брзо се вратила свом животном позиву. Улога Антиопе у представи “Супруг ратнице” јој је донијела популарност у Њујорку добре критике које су стигле до Холивуда.

Филм је брзо постао хит, за “Radio Pictures” је Катрин понудио дугорочни уговор за снимање филмова. Освојила је првог Оскара само годину дана након снимања првог филма за наступ “Morning Glory”.

Улога Џо у адаптацији романа Л.М. Алкота “Мале жене” јој је донијела велико признање, а глумица је у цијелом свијету постала позната као упечатљива појава на екрану с јаком интелигенцијом, јединственом међу глумицама.

Године 1942 снима филм “Жена године”, гдје је радила са са великим звијездама - Џејмсом Стјуартом и Спенсером Трејсијем са којим је започела везу, тачније аферу која је трајала пуних 26 година. Њих двоје су проглашени за један од најбољих парова на филмском платну и заједно су глумили чак у 9 остварење.

Ова дива је била позната по својим неконвенционалним ставовима. Одбила је да игра традиционалну улогу холивудске старлете изван екрана, није се шминкала стално нити често давала интервјуе: “Ако се будете придржавали свих правила, пропустићете све што је забавно”, говорила је.

За Оскара је номинована 12 пута, али додјела награда није била по њеном укусу. Икона и дива се појавила се церемонији само 1974. како би подржала пријатеља, продуцента Веингартена.

Скупила највећу колекцију златних фигура, а освојила их је за филмовиме “Јутарња слава” (1933), “Погоди ко долази на вечеру (1967), “Лав зими” (1968) и “На златном језеру” (1981). Преминула је у својој кући у Олд Сајброку 2003. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана