Гледање “под сукњу” биће криминални прекршај

Дојче веле
Гледање “под сукњу” биће криминални прекршај

Нацрт закона према којем се “гледање под сукњу”, односно фотографисање или снимање дијелова тијела испод нечије одјеће без одобрења, подводи под криминални преступ усвојен је у њемачкој влади.

“Фотографисање жене испод сукње или других дијелова одјеће је деградирајуће и злоупотреба је личног простора која нема оправдања. Често се те фотографије или снимци дијеле на друштвеним мрежама или комерцијално дистрибуирају”, рекла је њемачка министарка правде Кристин Ламбрехт.

Према поменутом закону, који још треба да буде усвојен у парламенту, прављење и дистрибуција фотографија “гениталија, задњице, женских груди” које су биле покривене одјећом или пешкиром је криминални прекршај.

Закон такође забрањује прављење, дијељење и дистрибуцију фотографије која приказује преминулу особу у увредљивом маниру и чини поменуте прекршаје кажњивим и до двије године у затвору.

“Прављење фотографија преминуле особе још није кажњиво. Сада затварамо тај пропуст. Морамо да поштедимо родбину од непотребне патње коју изазива дијељење и објављивање фотографија њихових преминулих родитеља или дјеце”, истакла је Ламбрехтова.

Студенткиња Хана Сеиде предводила је петицију за доношење закона.

Од покретања петиције више од 100.000 људи ју је потписало, што је довело до снажног покрета за промјену закона, наводи Дојче веле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана