Генерација короне - како пандемија погађа омладину

ГС
Генерација короне - како пандемија погађа омладину

БОН - За младе који су навикли да се виђају са пријатељима, организују журке, путују, ништа више није нормално, а управо стасава "генерација короне" што ће имати посљедице, кажу стручњаци.

Михаел Корстен, професор социологије на Универзитету Хилдесхајм, у истраживачком раду се усредсредио на "генерацију короне" и спровео је анкету међу младима о "социјалној дистанци", а резултати су били изненађујући - иако та генерација рутински употребљава дигиталне друштвене мреже, велики број младих људи веома добро разликује стварни и дигитални свет.

Он сматра да ће пандемијска криза имати дугорочне посљедице на планирање живота код младих, јер већ постоји цијела генерација чија је будућност на чекању и стално мора да проналази нову оријентацију, што би према професору Корстену, могло довести до велике фрустрације.

Неке шансе у стицању знања и искуства као и у приватном животу не могу се надокнадити, каже он, и као примјер наводи уобичајену годину добровољног рада у иностранству послије средње школе.

Професорка економије Регина Рифан очекује да ће ова генерација имати такозване "ефекте ожиљака" - јер ће млади људи пропустити доста у школи и на факултетима, а због кризе ће по првом запослењу бити мање плаћени него генерације пре њих.

Социолог Корстен сматра да су изласци природна генерацијска потреба, као и да прославе у млађем животном добу подразумевају и изгарање", сматра он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана