Ево како да провјерите да ли је ваш пас десношапи или лијевошапи

ГС
Foto: Илустрација

Можда сте уочили да ваш кућни љубимац више користи десну шапу, баш као што скоро 90 посто људи употребљава десну руку.

То је потврдило и истраживање које је обављено на безмало 20.000 паса и потврдило да већина цука користи чешће једну (десну) шапу у односу на другу.

Да ли су пси чешће десношапи или лијевошапи?

Чини се да пси ипак дају предност својој десној шапи у односу на лијеву.

Они то чине на сличан начин као људи. У објављеној студији је 60 посто женки паса и 56 посто мужјака преферирало предњу десну шапу приликом узимања хране у експериментима.

Пси радије користе десну шапу кад обављају различите задатке, иако то не чине дослиједно.

Осим тога, уочено је да су пси склони “амбилатералности”, односно подједнако користе обје стране тијела, а самим тим и шапе.

Шта одређује коју ће страну тијела пас више користити

Форсирање десне или лијеве стране тијела је повезано са асиметријом лијеве и десне мождане хемисфере.

Слично као људи, пси са доминантнијом лијевом шапом имају доминантну десну хемисферу, а љубимци са доминантнијом десном шапом ослањају се на утицај лијеве хемисфере мозга.

Студија сугерише да и пол и полни хормони могу утицати на то коју страну тијела ће пас чешће да користи. Сем тога, старији пси форсирају десну шапу у поређењу са млађим “рођацима”, па и узраст пса утиче на ову појаву.

Иако се много расправљало о значењу и важности коришћења ове или оне стране тијела (у овом случају шапа), нека истраживања тврде да “пси са доминантним лијевим екстремитетима показују јачи страх него они са доминацијом десних шапа”.

Приједлог да се ова моторичка асиметрија користи као претпоставка ризика за добробит љубимца још се испитује. Учесници студије сматрају да су потребна обимнија истраживања након којих ће се изнијети закључци о томе да ли форсирање лијеве, односно десне шапе може да укаже на посебне емотивне потребе или посебну личност пса, преноси Српскаинфо.

Како да сазнате да ли ваш пас више користи лијеву или десни шапу

Најлакши начин да сазнате да ли ваш пас чешће користи лијеву или десну страну тијела је да спроведете мали експеримент. Испружите руку и реците псу да вам да шапу или му на поду оставите играчку и пратите којом шапом ће је додирнути. Осим ових начина испитивања, пропратите пса кад силази степеницама: обратите пажњу на то којом ће шапом стати на први степеник!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана