Џек Ма више није најбогатији Кинез

Taњуг
Џек Ма више није најбогатији Кинез

ПЕКИНГ - Оснивач Алибабе и компаније Ант Група, Џек Ма, изгубио је титулу најбогатијег Кинеза, након што је његово пословно царство стављено под строгу контролу кинеских регулатора, док су његови ривали напредовали на новој “Глобалној ранг листи богаташа 2021” истраживачке и медијске групе Хурун.

Ма и његова породица држали су прво мјесто на Хуруновој листи најбогатијих људи Кине 2020. и 2019. године, а сада су склизнули на четврто мјесто. Испед њега су Џонг Шаншан, власник фирме за произвођњу флаширане воде Нонгфу Спринг, затим Пони Ма који води Тенцент Холдинг, и Колин Хуанг, из компаније Пиндуодуо за е-трговину, преноси Ројтерс.

Хурун напомиње да је кинески тржишни регулатор покренуо антимонополску истрагу над Алибабом, након што је Ма у октобру прошле године јавно критиковао кинески регулаторни систем.

Хурунова нова листа проширила се за 259 људи који имају богатство од милијарду долара, и броји укупно 1.058 појединаца, чиме је ова земља постала прва у свијету која је прешла границу од 1.000 милијардера.

Поређења ради, САД су добиле 70 нових милијардера, чиме се њихов број повећао на укупно 696.

Актуелни најбогатији Кинез, Џонг, први пут је заузео лидерско мјесто на Хуруновој листи са богатством од 550 милијарди јуана (85 милијарди долара), које је стекао углавном захваљујући расту цијена акција Нонгфу Спринга и произвођача вакцина “Пекинг Вантаи Биолоџикал Фармаси”, који је такође под његовом контролом.

Богатство другоплсираног Пони Ма из Тенцента, порасло је прошле године за 70 процената на 480 милијарди јуана (74,3 милијарде долара), док је имовина Хуанга из Пундуодуоа скочила за 283 процента на 450 милијарди јуана (69,6 милијарди долара), наводи лист. Богатство Џека Маа и његове породице повећало се лани за 22 одсто, на 360 милијарди јуана (55,7 милијарди долара).

Џанг Јиминг, оснивач и власник ТикТока и БајтДенса, први пут се пробио међу пет најбогатијих Кинеза на Хуруновој Глобалној листи богатих, са процењеном личном имовином од 54 милијарде долара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана