Двије верзије Шабанове смрти - мистерија која је узбуркала јавност

kurir.rs
Двије верзије Шабанове смрти - мистерија која је узбуркала јавност

Сутра се навршава годину дана од смрти музичке легенде која је оставила неизбрисив траг.

У историји српске музичке сцене 17. фебруар обиљежен је црном бојом, а овај дан донио је много туге и суза читавој земљи... Тог дана, прошле, 2019. године Србија је изгубила краља народне музике Шабана Шаулића, који је иза себе оставио завидан опус песама које се пјевају широм региона, па чак и на другим континентима. Нико није ни слутио да се Шабан неће жив и на ногама вратити са наступа у Њемачкој, а тешка саобраћајна несрећа коштала је живота легендарног певача.

Двије верзије Шабанове смрти - мистерија која је узбуркала јавност

Прва верзија била је да је Шаулић након саобраћајне несреће сам изашао из кола без видљивих повреда, био свјестан и говорио, али га љекари на лицу мјеста нису разумјели јер је причао на српском, али су схватили да се жалио да га боли грло, да га стеже у грудима и да му се стање погоршавало. Појурили су ка њему, убризгали му средство за успављивање, а пјевач је заспао. Убрзо је на лице мјеста стигао и хеликоптер који је дошао да пјевача превезе што прије до најближе болнице. Шабана су смјестили у болницу ''Стедисцхер кранкенхаус'' у Билефелду. Након што је Шабан примљен у болницу појавиле су се информације да су га реанимирали више од два сата, међутим, пјевач се више није пробудио. У медијима су се тада појавиле приче да су Шабана нехотице усмртили љекари када су му дали средство за успављивање, па чак и да је на њега извршен атентат. С друге стране, њемачки љекари објавили су да сматрају да је појас у аутомобилу од силине ударца затегао пјевача на мјесту гдје је дошло до пуцања аорте, те да пјевач није издржао и дочекао неопходну операцију која би му спасила живот.

Њемачко тужилаштво је донијело наредбу да се детаљно испитају све околности трагедије, као и да се утврди тачан узрок пјевачеве смрти. Према првобитном извјештају љекара пјевач је преминуо од посљедица пуцања срчане аорте, али како се овакав незгода према њемачком закону третира као висок правни случај, њемачке власти донијеле су одлуку да се сваком детаљу посвети велика пажња, јер с обзиром на то да је Шабан и кола изашао без видљивих повреда требало је провјерити детаљно узрок смрти.

Шабанов возач и музичар Мирсад Керић преминуо је у болници у Њемачкој 18. фебруара усљед тешких повреда главе које је задобио у несрећи, док је једини преживјели у аутомобилу смрти Шаулићев кум Слободан Бобан Стојадиновић.

Резултати обдукције стигли 21. фебруара

Обдукција тијела пјевача и композитора Шабана Шаулића завршена је 21. фебруара у Институту за судску медицину у Белефелду, а њемачка полиција саопштила је да је краљ народне музике преминуо од посљедица тешког судара, који се догодио 17. фебруара.

Нема назнака да је Шабан Шаулић преминуо због повреда или других околности које нису везане са саобраћајном несрећом - пише у налазу, док је полиција наводила да “обдукциони налаз није у супротности са повредама које су настале у саобраћајној несрећи, као и да нема никаквих назнака да Шаулић није имао сигурносни појас''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана