Допутовао из Кине у Турску како би удомио ријетку турску Ван мачку

АА
Foto: AA

КАЈСЕРИ– Кинез Сун Пинг, због љубави према ријеткој турској ван мачки пропутовао је више од 7.000 километара, како би удомио једну. Сун Пинг, предавач на Универзитету у Пекингу, читао је о ван мачкама, које су познате по боји својих очију и бијелом крзну, а након помнијег истраживања на интернету, одлучио је пружити дом једној од њих.

Сазнао је и да Мехмет Jакутер узгаја ову пасмину у турској провинцији Каyсери.

Сун је контактирао Jакутера и кренуо на пут из Пекинга у Турску.

Обавио је неопходне процедуре и био необично срећан што ће једној таквој мачки пружити дом.

У разговору за новинску агенцију Анадолија (АА), казао је како су ван мачке изузетно паметна и пријатељски расположена врста.

"Мислим да је и симбол везе између људи и природе", рекао је он.

Истакавши да се његово интересовање за ван мачке јавило прије двије године, Сун је казао како је истраживао многе изворе у вези с овом пасмином.

"Пасмине у Европи нису чисто бијеле боје. Имају друге боје на глави и репу", рекао је Сун те додао како је Јакутера, познатог и под именом Нух Баба (баба- тур. отац, оп.а.), пронашао путем друштвене мреже.

Додао је како му је Јакутер говорио о турским ангора мачкама и другим пасминама у Турској.

Сун је рекао како води медијски програм у Кини, те да ће пратиоци на друштвеним мрежама моћи видјети његовог љубимца на снимцима.

"Током програма ћу говорити о историји и култури ван мачке у Турској", рекао је Сун додавши како ову врсту није могуће наћи у Кини.

Сун је, како би дошао до свог љубимца, потрошио између 7.000 и 8.000 долара.

Јакутер је казао како се бави узгојем чистокрвних ван мачки, те додао како се Суну допали ове животиње због чега се одлучио на једну.

Ван мачке могу бити категоризиране на основу боје очију и крзна.

Код једног дијела једно око може бити другачије боје од другог (једно плаво, а друго боје јантара), док друге имају плаве очи, односно јантарне боје.

Поједине мачке имају у потпуности бијело крзно, док друге у траговима имају смеђе боје на ушима, глави или другим дијеловима тијела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана