Доктор Тарнер: Жене живе дуже од мушкараца јер су искреније када дођу код доктора

ГС
Foto: Илустрација

Доктор Зак Тарнер редовни је колумниста аустралијског Нјуза за који на врло занимљив и једноставан начин пише о медицинским питањима која нам често падну на памет.

Његови одговори су врло питки и разумљиви па му зато читаоци редовно упућују питања, а једно од недавно постављених било је: "Зашто жене живе дуже од мушкараца?"

"Хвала на одличном и истовремено филозофском питању. На први поглед се чини комплексно с мноштвом фактора и генетских предиспозиција које треба узети у обзир.

И та би перспектива била потпуно тачна, али моје главно правило код писања колумне је да све што више поједноставим. Тако да ћу, радије него да пишем извјештај пун медицинског жаргона, поједноставити одговор у једну једноставну реченицу – жене живе дуже од мушкараца јер су искреније када дођу код доктора.

Према статистикама аустралијског Института за здравство, дјечак рођен у раздобљу од 2016. до 2018. године може очекивати да ће доживјети 80,7 година, а дјевојчица 84,9 година. Заједно с чињеницом да ће жене вјероватније посјетити лљекара него мушкарци, а када их посјете вјероватније ће бити искрене у вези са својим здравственим проблемима – одговор на ваше питање постаје очит.

Велики је проблем са здрављем мушкараца и њиховим посјетима љекару тај што се скривају. Мушкарци су сматрају да њихова снага и здравље диктирају њихову мужевност. Трећина аустралијских мушкараца (37 посто) ускраћује информације својим љекарима, преноси Нови лист.

Једно истраживање је открило да чак 72 одсто мушкараца радије обавља кућне послове, попут чишћења тоалета, него да оду код љекара. То доводи до тога да мушкарци дуже игноришу здравствене проблеме, попут кожних мрља и ожиљака, што све може довести до озбиљних здравствених проблема.

Од 18. године мушкарци би требали редовно да расе здравствене прегледе ради утврђивања крвног притиска, дијабетеса, холестерола и рака.

Свакако постоје три уобичајена здравствена проблема која ће мушкарац сакрити од свог љекара", написао је доктор у својој колумни. Три поменута здравствена проблема поређао је тако што је на прво мјесто ставио еректилну дисфункцију, а затим губитак косе и рак простате.

За сва је три случаја навео да је мушкарцима непријатно да признају да имају проблем и да радије губе сан због ситуације него да оду код љекара, што је изразито важно урадити на вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана