Десет битних животних лекција које ће вам олакшати свакодневицу

ГС
Foto: гс

Здравље, породица, пријатељи, животни догађаји су све оно што чини богаство, у времену гдје се веома брзо живи обично заборављамо шта су праве вриједности.

 То умије да буде оптерећујуће за психичко стање човјека, али постоје лекције које могу да нам олакшају.

Много ствари у животу постане јасно кад је прекасно или кад су људи већ стари и не могу да исправе грешке које су направили у младости. Ових десет лекција људи често науче прекасно, али срећом старији су ту да подијеле мудрост са млађима и ово су савјети које најчешће дају млађим генерацијама:

1. Новац не рјешава праве проблеме

Новац је оруђе, роба која вам купује потрепштине и неке лијепе ствари које желите, али није лијек за ваше проблеме.

Постоји јако пуно људи који живе од врло мало, а ипак имају предивно испуњене и срећне животе... И нажалост постоји велики број људи који живе с а много новца, а ипак имају грозне животе.

Новац може да купи лијеп дом, одличан ауто, фантастичне ципеле, чак и мало сигурности и неке удобности, али не може да поправи прекинуту везу, нити излечи усамљеност, а ('срећа') коју доноси је пролазна, а не стварна и трајна. Срећа се не продаје.

2. Будите реални са временом

Често млади људи осјећају као да све морају да ураде одједном. Морају да донесу све дугорочне одлуке, направе планове, свашта испробају, дођу до врха, пронађу праву љубав, схвате сврху живота и све то ураде одмах и сад.

Успорите - немојте журити. Пустите да се ваш живот одвија. Сачекајте мало да видите гдје ће вас то одвести и одвојите вријеме да видите своје могућности.

Уживајте у сваком залогају хране, узмите времена да се осврнете око себе, радујете се малим стварима. Оставите времена за размишљање, за хобије, уживање.

Планирање је битно, имати циљеве и покушавање остваривања истих је вриједно, али нема потребе да журите. Једино чему вас то води је изгарању и одустајању, а успут пропустили сте да живите свој живот док године пролазе.

3. Не можете свима да удовољите

Не морају сви да се слажу са вама, нити морате свима да се свидите. У људској природи је жеља да се припада, бити вољен, поштован и цијењен, али не науштрб свог интегритета и среће. Други не могу да вам дају потврду коју тражите. То мора да дође изнутра.

Оно што треба да урадите је да престанете свима да угађте и живите пуним плућима.

4. Ваше здравље је ваша највриједнија имовина

Здравље је непроцјењиво благо, увијек га цијените, његујте и штитите. Млади добро здравље обично узимају здраво за готово, јер оно је једноставно ту. Не морају да се брину о томе, тако да заправо не обраћају пажњу на њега, док не морају.

Водите рачуна о свом здрављу сада или вам касније може бити жао.

5. Не добијате увијек оно што желите

"Живот је оно што се догађа док си заузет прављењем других планова", рекао је Џон Ленон.

Без обзира на то колико пажљиво планирате и колико се трудите, понекад ствари једноставно не иду онако како бисте жељели и то је у реду.

Имамо сва та очекивања, унапред одређене визије о томе како ће изгледати наш ('идеалан') живот, али пречесто то није стварност живота с којим завршимо.

Понекад наши снови пропадну, а понекад се само предомислимо. Понекад морамо да пропаднемо како бисмо пронашли прави смијер, а понекад једноставно морамо да испробамо неколико ствари прије него што се пронађемо.

6. Не врти се свијет око нас

Ви нисте центар свемира. Врло је тешко посматрати свијет из перспективе другачије од сопствене, будући да смо увијек толико усресређени на оно што се догађа у нашим животима. Шта морам да урадим данас? Шта ће то значити за мене, за моју каријеру, за мој живот? Шта ја желим?

Нормално је бити интензивно свјестан свега што се догађа у вашем животу, али морате једнако обратити пажњу на оно што се догађа око вас и како ствари утичу на друге људе у свијету као и на њихов живот. Битна је перспектива.

7. Није срамота не знати

Нико не зна све. Нико нема све одговоре. Није срамота рећи "не знам". Претварање да сте савршени не чини вас савршеним. Само вас чини неуротичним да се претварате да је савршенство могуће.

Пуно људи мисли да постоји нека врста срама у признавању наших ограничења или несигурности, али чињеница је да нико не зна све. Сви гријешимо и повремено забрљамо. Скупљамо искуства и учимо у ходу. И то је живот.

Осим тога - нико не воли свезналице. Мала рањивости те чини човјеком и пуно повезанијим са другима.

8. Љубав је више од осјећања - то је избор

Тај налет почетног узбуђења, љубав и страст која убрзава пулс не траје дуго. Али то не значи да трајнија љубав није могућа.

Љубав није само осјећај, то је избор који чиниш сваки дан. Морамо пустимо неке непријатности да прођу, опростити, бити љубазни, поштивати, подржавати, бити вијерни.

Односи захтевају рад. Понекад је лако, а понекад је невјероватно тешко. На нама је да изаберемо како желимо да се понашамо, размишљати и говорити у вези.

9. Перспектива је лијепа ствар

Обично, када смо забринути или узрујани, то је зато што смо изгубили перспективу. Све што се догађа у нашим животима чини се тако великим, тако важним, али гледајући велику слику, једна одлука често нема пуно утицаја на свеукупни пут.

Понекад су у питању велике одлуке, али онда је човјек свјестан да је то избор који може да му промијени живот и ријетко ко ће га донијети без размишљања.

Тешко је дугорочно гледати када је све што знате краткорочно, али то не значи да не можете да се држите свог плана или, на другу страну, понекад сићи на странпутицу ако то пожелите.

10. Не узимајте ништа здраво за готово

Често не цијенимо оно што имамо док то не нестане: то укључује здравље, породицу и пријатеље, посао, новац који имате или мислите да ћете га сутра имати.

Кад си млад, чини се да ће твоји родитељи увијек бити ту, али неће. Мислите да имате довољно времена да се јавите својим старим пријатељима или да проведете вријеме са новима, али немате. Имате новца за трошење или мислите да ћете га имати следећи мјесец, али можда нећете.

Ништа у вашем животу није загарантовано да ће бити тамо сутра, укључујући и оне које волите.

Ово је тешка животна лекција коју треба да научите, али можда је најважнија од свега:

Живот се може промијенити у секунди.

Цијените то што имате, док то још имате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана