Да ли мушкарцима смета када је жена финансијски супериорнија?

ГС
Foto: Pixabay

Новац у вези игра важну улогу, али нова истраживања показала су да је финансијска ситуација у везама комплекснија него што се то мислило.

“Генерацијама уназад, у многим културама, од мушкарца се очекивало да буде глава породице, онај који ће доносити новац у дом. Мушкост је уско повезана са испуњавањем тог очекивања. Сад кад су суочени са промјеном у којој жене зарађују више, мушкарци могу да осјете већи стрес”, рекла је Џоана Сирда, испитивач овог феномена.

Што је већа економска независност, већи је стрес

Студија спроведена на Универзитету Бат тврди да се код мушкараца стрес повећава када жена придоноси кућном буџету више од 40 посто.

Анализиран је живот више од 6 хиљада хетеросексуалних парова, који су дуже од 15 година у браку или живе заједно и подаци су донесени на основу истраживања прикупљених информација.

Када се у вези налази финансијска неравнотежа, то може утицати на одлуке које људи доносе на дневном нивоу.

Однос прихода је важан

Истраживање Универзитета Бат је открило и да је за мушкарце стресно када су једини који финансијски привређују.

Мушкарци су срећнији када оба партнера финансијски придоносе кућном буџету, али када су они ти који издржавају породицу. Савршена пропорција доприноса је 60 одсто према, отприлике, 40 одсто које треба жена да донесе, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана