Да ли је најбоље бити ауторитативни родитељ

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Дјечија психолoгица и професорица Francyne Zeltser у тексту за амерички ЦНБЦ је образложила зашто мисли да је добро бити ауторитативни родитељ.

 Напоменула је да постоје четири типа родитељства који се могу примјењивати у различитим ситуацијама - бити попустљив, ауторитативан, индиферентан и ауторитаран родитељ.

Позивајући се на мишљења других истраживача, ауторитативно родитељство је високо позиционирано.Ауторитативни родитељ је онај који има велика очекивања од свог дјетета, али исто тако имај и велика очекивања од самог себе.

Шта је ауторитативно родитељство

Ауторитативно родитељство је оно које подржава дијете и често је у складу са потребама дјетета. Овакви родитељи дјеци приступају отвореном и искреном дискусијом како би их научили о ономе што је вриједно и како би били способни разумијевати ствари.Слично онима који се сматрају ауторитарним родитељима, пред дјецу постављају стандарде.

Али, за разлику од њих, више показују емоције према њима. С обзиром на претходно наведено, ауторитативни родитељи се препознају по сљедећем:

Реагују на емоционалне потребе дјетета и пред њега постављају високе стандарде;

Често разговарају с дјететом и узимају у обзир његово мишљење и осјећаје;

Помажу дјетету да размишља и учи;

одстичу његову независност и самостално одлучивање;

Дубоко утјечу на раст и развој дјетета.

Зашто стручњаци мисле да је овај тип родитељства најучинковитији

Психологиња је напоменула да су истраживања показала да из овог типа родитељства настаје дијете које има самопоуздање, има академске успјехе, има боље социјалне вјештине и способније је за рјешавање проблема.

Попустљиви родитељи су увијек ту када је дјетету потребна помоћ. За разлику од њих, они ауторитативни допуштају прављење грешки. Тиме се дјеци омогућава да уче те им се истовремено даје на знање да имају подршку родитеља.Ауторитативно родитељство је посебно добро дошло приликом рјешавања конфликата, јер се дијете учи како се носити са конфликтима - учи се како бити отпоран и како се носити са губицима у свијету одраслих.

Попустљиво или пермисивно родитељство за посљедицу има да је дијете увијек "побједник", а родитељ "губитник". Према ријечима Зелтсер, између осталог, то значи да је дијете мање способно за саморегулацију. Упозорила је да континуирано кажњавање дјетета нема позитивне учинке. Како је казала, тиме се уче да увијек побјеђује онај ко има већу моћ, без обзира да ли ја казна оправдана или не. Зато је мишљења да је санкција прихватљива само онда када је оправдана.

 

Ауторитативни родитељи не захтијевају слијепу послушност - кроз разговор објашњавају зашто правила постоје.Ауторитативно родитељство није гаранција успјехаЗелтсер је нагласила да овај облик родитељства није гаранција успјеха код дјетета. Подсјетила је да бити родитељ није наука, већ да је то више, како је навела, умјетност.

Зато савјетује родитељима да показују љубав, разумијевање, али и правила и границе"Немојте поједностављавати фокус на казни. Будите подршка и заиста слушајте своје дијете. Питајте их и покушајте разумјети њихово мишљење. Допустите им да праве изборе, да одлучују како би могли одрасти и самостално учити", истакла је.Поручила је родитељима да се према дјеци понашају као добри људи, јер желе да и њихова дјеца буду таква,

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана