Да ли брак суштински мијења људе?

ГС
Да ли брак суштински мијења људе?

Хладна је и окрутна истина да се људи неће промијенити само зато што бисте ви то жељели.

Одржавање квалитетног брака или везе је захтјевно, а у том 'послу' вам неће помоћи увријежена мишљења попут оних да 'љубав све побјеђује' или да дуга веза неминовно води у брак.

Брак суштински не мијења људе

Ако мрзите начин на који ваш изабраник разговара са својом мајком која се у све мијеша или не можете да поднесете њено понашање, морате бити свјесни да се то неће промијенити ни када једном изговорите “Да”. Суочите се с чињеницама: ступање у брак неће чудесно промијенити чињеницу ко и шта ваш партнер јесте, каже Џенифер Говин, лиценцирана клиничка социјална радница и коауторица књиге " Како се не удати за погрешног: Је ли он “тај” или треба да побјегнете?". Хладна је и окрутна истина да се људи неће промијенити само зато што бисте ви то жељели, упозорава она.

Ако сте у вези с неким ко има кратак фитиљ, ти бијесни испади неће престати и нестати само зато што сте “прстеновали” ту особу. У браку ћете добити оно што сада видите. Не би требало да вас изненадинбсп;кад се такво партнерово понашање, какво вам се није свиђало ни прије вјенчања, почне појављивати и кад ступите у брак.

Љубав не рјешава све

Није спорно да ступање у брак може имати велику улогу у лијечењу рана из прошлости, али љубав једноставно не може ријешити све проблеме, каже Аби Родман, психотерапеуткиња и ауторица књиге” Без 'оног' прстена: Водич за жене за успјешан живот тијеком и послије развода у средњој доби” . Проблем је што ваш супружник може такође имати ране из прошлости, каже она.

То је зато што често и несвјесно бирамо партнере који су нам емоционално слични, чак и ако су те емоције на неки начин нездраве. Ваш најбољи улог у везу је да изложите партнеру своје проблеме и затражите од њега да учини исто. Једном када дознате и схватите како су те ране настале и што је њихов окидач, можете бити подршка једно другоме на здравији начин.

Ако сте дуго заједно, брак је сљедећи логичан корак?

Пристати на брак с неким само зато што сте уложили пуно времена у ту везу рецепт је за катастрофу, сматра Јеннифер Гауваин: “ Многи људи с којима сам о томе разговарала кажу да их тај мит, више од ичега другог, задржава у вези која је требала да дође до свог свршетка пуно прије стављања прстена”, каже она. Једна од жена с којима је Говин разговарала за потребе књиге своју намјеру да се “већ једном уда” за дечка с факултета објаснила је сљедећим ријечима: “Није био лош дечко, али нисам га вољела онако како сам мислила да би требало некога вољети. Био је паметан, нашао је добар посао послије студија, али били смо више цимери него сродне душе. Кад ме запросио убрзо након што смо дипломирали, чинило ми се то као логичан корак - нешто попут напредовања на послу. Нисам хтјела никога да разочарам и нисам хтјела да повриједим осјећања свог вјереника, али дубоко у себи знала сам да правим велику грешку. Осјећала сам се потпуно лажно на дан вјенчања, као да глумим. Три године касније поднијели смо захтјев за развод”.

На крају - немојте упасти у лажни осјећај сигурности само зато што носите прстен. Све везе су рањиве и увијек добро дође додатна доза њежности и пажње. “Само зато што сте се вјенчали не значи да заиста имате брак. Ваш брак захтијева пажњу и бригу”, каже Родман.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана