Четири животне лекције којима родитељи могу научити дјецу током пандемије

ГС
Четири животне лекције којима родитељи могу научити дјецу током пандемије

Стручњаци за ментално здравље тврде да би дјеца могла изаћи из кризе узроковане пандемијом вируса корона са прилично снажним животним вјештинама.

Током пандемије велики број људи изгубио је посао док су школе затворене. Родитељи и просвјетни радници забринути су због тренутне ситуације. Међутим, стручњаци наводе како дјеца сада могу научити четири важне животне лекције, преноси Huffpost.com.

Лекција 1: Како живјети с неизвјесношћу

За неколико мјесеци животи дјеце у потпуности су промијењени. Не иду у школу или вртић, не виђају своје пријатеље, не могу изаћи вани. Нико од одраслих не може им дати одговоре о томе како или када ће се све ово завршити, јер је неизвјесно. Али научити живјети с нелагодом и неизвјесношћу дио је процеса менталног развоја, тврди педијатријски психолог Николас Вестерс.

Умјесто да покушате дати свом дјетету јасан одговор о томе шта слиједи, будите искрени у вези с чињеницом да постоји пуно тога што не знамо. Ако код куће имате дијете предшколске доби, објасните им да љекари раде на проналажењу лијека који ће нам помоћи и који ће омогућити да се живот врати у нормалу. Са старијом дјецом можете бити отворенији. Питајте их о томе шта мисле да се догађа у свијету управо сада, а затим им кажите оно што ви знате.

Лекција 2: Како бити флексибилан

Стручњаци кажу да су дјеца и тинејџери изузетно отпорни. Ово је сјајна вијест за родитеље који помажу дјеци да цијене своје властите способности. Такође наводе како родитељи једноставно дјеци (наравно, примјерено доби) требају признати како се и они осјећају нелагодно или су под стресом због тренутне ситуације.

Исто тако, када сте у некој дилеми, питајте дјецу да вам кажу што мисле. Можда је ово сада први пут да су родитељи проматрали процесе размишљања и способности рјешавања проблема своје дјеце. Дајте им прилику да размишљају сами.

Лекција 3: Више ваннаставних активности

Стручњаци тврде да је јако позитивна ствар то што је много старије дјеце жељело да научи ствари за које раније нису имали времена. Једни су почели свирати неке инструменте, други су по први пут покушали кухати.

Веома је важно, наводе стручњаци, да ваше дијете сада схвати да има времена и простора за дружење и активности и мимо школе. Разговарајте с дјететом о томе што би оно жељело радити, а затим их подржите у томе. Размислите о неким једноставним стварима које можете радити заједно. Затим им реците колико сте сретни што проводите то вријеме заједно и колико то цијените.

Лекција 4: Колико је важна њихова улога у породици

Кад су сви чланови породице заузети, ваше дијете може изгубити осјећај за “властиту улогу” у домаћинству. Сада је право вријеме да им појасните да је ваша породица заправо “тим” и да су дјеца његов веома битан дио.

Ако имате малишане код куће, замолите их да вам помогну у чишћењу или у другим једноставним пословима. Ако имате старију дјецу, сада је прави тренутак да им дате већу одговорност у вези кућних послова. Нека сами праве своје оброке.

(Klix.ba)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана