Бизарно археолошко откриће: Дјечји костури "украшени шљемовима" од лобања друге дјеце

Б92
Бизарно археолошко откриће: Дјечји костури "украшени шљемовима" од лобања друге дјеце

Археолози су у Еквадору открили никада до сада виђени погребни ритуал, у којем су главе преминулих новорођенчади "украшаване" лобањама друге дјеце.

Научници су раније откривали древне ритуале у којима су делови људских тијела кориштени у религиозним обредима, али никада нису затекли да су дјечје лобање кориштене као "украсни шљемови".

Истраживање о открићу објављено је у часопису Латин Американ антиквити (Latin American Antiquity), а у њему се детаљно описује откопавање гробница на локалитету Саланго у централном дијелу приобаља Еквадора.

Две погребне земунице, око 2.100 година старе, припадале су народу Гуангала и откопаване су између 2014. и 2016. године. Укупно је 11 тијела пронађено, од чега су на два костура новорођенчади пронађени "шљемови" направљени од лобања друге дјеце.

Антрополошкиња Сара Јунгст, један од аутора студије и асистент на Универзитету Сјеверне Каролине, рекла је да је заједно са својим колегама била, најблаже речено, изненађена открићем, иако није била присутна током почетног откопавања, које је предводио Ричард Лунис, археолог са еквадорског универзитета.

Током откопавања, Лунис је врло брзо препознао да постоје два слоја лобање, а да би сачувао остатке извадио их је заједно са околним слојем земље.

Америчке колеге помогле су у анализама, којима је утврђен узраст деце чији су посмртни остаци пронађени. Прво новорођенче било је старо око 18 месеци, а на глави је имало дио лобање дјетета старости између четири и 12 година.

Другом, старости између шест и девет месеци, на главу је стављена лобања дјетета узраста од две до 12 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана