Без ријечи: Говор тијела открива шта мислите и осјећате

ГС
Foto: Depositphotos

Ријечи понекад нису потребне како бисте послали поруку - јасно и гласно.

Колико ваш говор тијела одаје шта заправо мислите? Да ли шаље баш ону поруку коју желите да пошаљете? Израз лица, покрети, држање и став тијела можда одају осјећања која не бисте жељели свима да откријете или којих можда нисте ни свјесни...

1. Језиком прелазите преко усана

Можда сте само гладни и размишљате шта ћете ручати, али ономе ко разговара с вама то може да буде знак да вас сексуално привлачи. Усне знамо да облизујемо и кад говоримо о нашем љубавном партнеру - што је знак да смо сексуално задовољни и заљубљени.

2. Руковање

Руковање и први утисак који ћемо на неког оставити готово су нераздвојни. Лијеп, чврст стисак у комбинацији са срдачним (не и пресрдачним осмијехом) показује да сте отворена и особа пуна самопоуздања. Млитав и слаб стисак руке открива несигурност. Важно је и колико руковање траје: уколико повучете руку пребрзо, то може сугерисати да сте стидљиви.

3. Климање главом

Уколико климате главом горе-доле током разговора, поручујете да сте сагласни и да сте заинтересовани за тему. Климање је моћно - ако климате потврдно главом док ви говорите, лакше ћете друге увјерити у то што говорите.

4. Држање

Не говоре људи без везе да су потонули, утучени и слично кад им нешто лоше крене. Наука каже да објешена рамена и погрбљено држање тијела могу и да продуже осјећај туге и стреса. Зато се исправите! И само држање утицаће да се осјећате сигурније, позитивније и одлучније.

5. Додиривање лица и косе

Вртјети прамен око прста, помјерати шишке и додиривати лице сматра се кокетирањем. Одаје да желите да привучете пажњу особе која вам се очигледно свиђа.

6. Упоран поглед

Упоран поглед може да изазове врло различита осјећања. Ако се особа с којом разговарате осећа пријатно у вашем друштву, добиће утисак да сте поуздана особа ако је гледате у очи. Ако није сигурна шта да мисли о вама, а упорно је гледате, осјећаће се угрожено. Без обзира на то шта неко мислио о вама, постоји граница. Превише упоран поглед, да не кажемо зурење, у једном тренутку постаје неугодно.

7. Смјешкање

Осмијех је заразан. Кад се некоме осмијехнете, то шаље сигнал и његовим уснама да се развуку. Осмијех стимулише дио мозга одговоран за срећу те се тако ствара већи осјећај повезаности.

8. Став

Уколико стојите размакнутих ногу и опуштених руку шаљете вибрације отворене и доступне особе. Ако гледате у под или држите руке прекрштене на грудима, вјероватније ћете послати сигнал да сте затворени и недоступни.

9. Гестикулација

Желите да вас људи запамте? Послужите се рукама. Кад живахно гестикулирате, већа је вјероватноћа да ће се ваше ријечи урезати у нечије памћење. Али немојте претјеривати. Превелики покрети могу одавати превелику узбуђеност и недостатак контроле.

10. Проширене зјенице

Каже се да су очи огледало душе, па ће тако лако и разоткрити да вам се неко свиђа. Кад сте заинтересовани за неку особу или вас узбуђује, ваше зјенице се шире. Ово не можете да контролишете, али вам може помоћи у завођењу: широке зјенице чине вас атрактивнијим другима.

11. Стиснуте усне

Ако сте навикли да стискате усне, знајте да то лажљивци раде чешће од оних који говоре истину. Стиснуте усне могу тако у очима других да вас учине особом којој се не може вјеровати.

12. Дистанца

Добро је поштовати туђи лични простор, али ако се упадљиво нагињете од некога, већа је вјероватноћа да ће посумњати у ваше мотиве. Исто важи и за премјештање или прекрштање руку. Нагињање напред сугерише партнерство и да се на вас може ослонити.

13. Израз лица

Без обзира на то какав израз намјестите, ваше лице ће вас свакако одати - у дјелићу секунде. Само мала назнака гримасе или подигнута обрва остављају утисак којег тешко можете да се ослободите. Дакле, ако је ваша спонтана реакција на нешто лоша, вјероватно је да ће посматрач то осјетити, чак и ако не може да каже зашто.

14. "Огледање"

Заузимање истог става у којем је ваш саговорник, опонашање његових покрета, израз лица, па чак и нагласак, изградиће повјерење и разумијевање међу вама. Али не функционише увијек. Ако сте у позицији моћи према особи с којом разговарате, опонашање њеног става и покрета може дјеловати чудно. Још једна препрека: ботокс. Кад не можете да се намрштите или да подигнете обрве заједно са саговорником, нећете моћи дубоко да се повежете с оним што он осјећа и обрнуто, пише Мисс7.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана