Бебе развију смисао за хумор у првих мјесец дана живота

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Бебе развију смисао за хумор у првих мјесец дана живота, показало је ново истраживање.

 Истраживање је било глобалног карактера и укључивало је око 700 беба. Објављено је у часопису Behavior Research Мethods. Тим истраживача на Универзитету у Бристолу открио је како бебе уживају у хумору који је базиран на различитим активностима као што су голицање, сакривање, прављење гримаса и причање "чудним" гласом.

Такође је открио да бебе које нису напуниле годину дана воле видјети реакције других људи, нпр. када се неко уплаши и слично. Двогодишњацима је занимљив тзв. "бесмислени" хумор: реченица "Пас каже му" итд. Трогодишњаци воле игре ријечи, трикове, али и погрдне ријечи, преноси Кликс.

Социјализација је кључна у развоју смисла за хумор, а помаже и у побољшању других когнитивних вјештина, као што је маштање. Докторица Елена Хоика казала је како је смисао за хумор сложен процес који се развија у прве четири године живота.

"С обзиром на његову универзалност и значај у многим аспектима живота дјеце и одраслих, важно је да развијемо алате како бисмо утврдили како се хумор најприје развија, тако да можемо разумјети не само појаву хумора, већ и како он може помоћи младима када је ријеч о менталном здрављу", додала је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана