Бадњак стари обичај Срба, јелка "увезена" у 19. вијеку

Независне
Foto: илустрација

БЕОГРАД - Бадњак и окићена јелка симбол су божићних и новогодишњих празника, од којих је први стари обичај нашег народа, док су кићење јелке Срби "увезли из иностранства" у 19. вијеку, а у потпуности га прихватили послије Другог свјетског рата, каже за Тањуг директор Етнографског музеја у Београду етнолог Тијана Чолак-Антић Поповић.

Историја божићне јелке сеже све до симболичне употребе зимзеленог дрвећа у древном Египту и Риму, али је код Срба традиција да се уноси бадњак у кућу на Бадње вече.

"Реч је о веровању да, када је најкраћи дан у години, треба да се запали ватра и да та ватра осветљава почетак Нове године, односно да се њоме помаже Сунцу, које је тада најслабије", каже Чолак-Антић Поповић.

Нови обичаји усвајају се, како додаје, након што је Србија развила контакте са Европом половином 19. вијека.

"Наши људи ишли су на школовање у иностранство. Свака имућнија породица слала је по једно дете, и то оно најбистрије. Мушкарци су се школовали и често се женили, па су странкиње долазиле у Србију. Девојке су ишле у заводе, који су били интернати за женску децу. И онда су, враћајући се у земљу, доносили све те новотарије, као што је и кићење божићне јелке", каже Чолак-Антић Поповић.

До најинтензивнијег преласка на новогодишњу јелку и напуштања традиције бадњака дошло је након Другог свјетског рата, односно након "раскида са религијом".

"Јелка није деловала као религијско празновање Божића и Нове године, у односу на бадњак који је био православни. Ускрс, такође, тад престаје да се слави, а обележавање почетка бујања вегетације преузима 1. мај. Комунизам је значио раскид са религијом, а ти обичаји су се сматрали за религиозне, за хришћанске", подсјећа Чолак-Антић Поповић.

Али, како напомиње, ови обичаји су јако стари и потичу из периода прије примања хришћанства.

"Ојачати снагу Сунца свакако није нешто што је хришћански. Можемо да кажемо да је Божић рођење Исуса Христа, али и рођење малог бога, који је из предхришћанског периода", наводи Чолак-Антић Поповић.

Слична историја, судећи према писању америчког Хисторија, везује се за јелке.

У вријеме зимске краткодневице, када је дан најкраћи у години, а ноћ најдужа, многи древни народи вјеровали су да се бог Сунца разболио и ослабио. Краткодневицу, која на сјеверној хемисфери пада 21. или 22. децембра, славили су, јер је то значило да ће бог Сунца коначно почети да се опоравља. Зимзелене гране подсјећале су их на све зелене биљке које ће поново израсти када бог Сунца ојача и врати се љето.

Међутим, како наводи Хистори, заслуге за традицију кићења јелке, какву данас познајемо, приписују се Њемачкој, у којој су побожни хришћани уносили украшено дрвеће у домове у 16. вијеку, а овај обичај популаризовали су британска краљица Викторија и њен супруг, принц Алберт.

У Њемачкој су појединци правили божићне пирамиде од дрвета, које су понекад украшавали зимзеленим биљкама и свијећама.

Вјерује се да се први досјетио да упаљене свјећице стави на дрво оснивач протестантске цркве и један од вођа реформације Мартин Лутер (1483-1546).

"Ходајући једне зимске вечери ка својој кући, док је смишљао проповијед, био је задивљен сјајем звијезда које су свјетлуцале међу зимзеленим биљкама. Како би тај призор представио породици подигао је дрво у главној просторији и украсио његове гране упаљеним свијећама", наводи Хистори.

Чолак-Антић Поповић каже да су свјећице које и данас стављамо на јелку да горе 31. децембра исто као и када се стави бадњак на огњиште да гори.

"Дрво треба да буде родно и плодно тако да сјајне кугле којима украшавамо јелку представљају плодове, као што се бадњак посипа житом", наводи Чолак-Антић Поповић.

За бадњак се сијече грана храста, који је код Словена одувијек био свето дрво. Храст је, напомиње саговорница Тањуга, дрво словенског бога Перуна, али и дрво Зевса и Јупитера.

"Дрво свих главних божанства у многобожачким религијама индоевропских народа увијек је храст", наводи она.

Обичај одласка у шуму по бадњак није својствен само нашем народу.

Код Француза је, како наводи Чолак-Антић Поповић, био обичај да дјед и унук, на Бадњи дан, оду по грану неког плодоносног дрвета (шљива, трешња, маслина) и унесу га кућу.

Тамо би их, како даље објашњава, дочекала домаћица и посула житом како би наредна година била плодна и успјешна, а потом би се грана стављала на огњиште да гори.

С преласком спремања хране са отвореног на затворено огњиште - на шпорет, Французи су престали да уносе цјепаницу у кућу, па се половином 19. вијека један француски посластичар досјетио да направи колач у облику пања.

"Ми ту посластицу зовемо пањ-торта, а у Француској се налази на трпези на Бадње вече", истиче етнолог.

Тај обичај се послије пренио у Канаду и у Велику Британију.

"У више земаља се за Бадње вече после вечере служи пањ-торта. Може да буде као ролат од чоколаде, са глазуром која се виљушком избразда тако да делује као да је кора дрвета. Пањ торта може да буде и од кестен пиреа, само је важно да има облик одсечене гране", исрпичала је директорка Етнографског музеја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана