Алергична на воду, смије се туширати само два пута мјесечно

express.hr
Алергична на воду, смије се туширати само два пута мјесечно

Студенткиња која има ријетку алергију на воду плаче сваки пут кад се тушира, а осим у додиру с водом осип јој избија и због појаве свог зноја. Теса Хансен-Смит пати од аквагене уртикарије, стања које погађа мање од 100 људи на свијету, пише Дејли Мејл.

Та 21-годишњакиња има толико јаке здравствене реакције на воду да су јој љекари забранили туширање чешће од једном у 14 дана, а осим осипа код додира с водом јавља јој се мигрена и повишена температура, већ неколико минута након излагања.

Због алергије се не може нити бавити спортом, јер се исти симптоми јављају кад јој из коже пробије зној. На дијагнозу је посумњала њена мајка, љекарка.

"Патим од ужасне алергије, јер реагујем чак и на властите сузе, слину и зној", испричала је млада Американка. Због свега је врло подложна топлотном прегријавању те мора избјегавати физичке активности.

Смета јој чак и вода коју пије

Открила је како се често бори с осјећајем мучнине и умора мишића, често узрокованих тиме што је у тијело унијела намирнице које имају велик удио воде у себи, попут неких врста воћа и поврћа.

"Чак и питка вода може изазвати посјекотине на мом језику" испричала је.

Теси је алергија на воду дијагностификована кад је имала 10 година, а прве је знакове тог стања почела показивати с осам година - након купања и туширања јој се почео јављати црвени осип на кожи.

У почетку су њезини родитељи претпостављали како је ријеч о алергији на неке супстанце у сапунима и шампонима, но након избацивања свега, није било побољшања.

"За помоћ осипима узела би таблету за алергију која би их ријешила, али аквагена уртикарија се с годинама погоршава, тако да таблете више не помажу", објашњава.

Због ријеткости стања врло је мало података о учинковитости појединачног лијечења обољелих. Студенткиња тренутно узима девет таблета антихистаминика дневно у нади да ће тиме зауздати симптоме. Алергијску реакцију добије сваки пут када вода дође у контакт с кожом без обзира на температуру, чистоћу или минерални састав воде. Чак и савршено чиста дестилована вода, без икаквих хемикалија, изазива алергијску реакцију.

Научно објашњење

Од самог открића аквагене уртикарије, научници су били помало изненађени. Технички гледано, то уопште није алергија. Према свему судећи имунолошки систем обољелих претјерано реагује на неке промјене унутар тијела, а не на неку страну супстанцу као што је пелуд или орашасти плодови као што је случај код уобичајених алергија.

Постоји неколико теорија о самом узроку реакције, али до сад није пронађен дефинитиван узрочник пликова код обољелих. Неки научници кажу да вода хемијски реагује с природним уљима у кожи која онда испушта токсичне хемикалије у крвоток што доводи до тешких алергијских реакција. Међутим, до сад, нико није дао дефинитиван одговор алергије на воду. Без обзира на узрок, дерматолог Маркус Маурер, каже да та болест може стубоком промијенити животе. У Маркусов Европски центар за алергије (ECARF) долазе пацијенти који већ деценијама болују од уртикарије.

"И дан данас се буде с отеклинама", каже Маурер. Обољели могу патити и од анксиозности или депресије зато што стално брину када ће их идући нападај алергије снаћи. "

Што се тиче утицаја на квалитету живота, то је једно од најгорих кожних обољења", рекао је Маурер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана