Зашто требате чешће јести паприке и чили папричице?

Г.С.
Foto: Илустрација

Поред многих благодети чили папричице садрже и антиоксидансе корисне за смањење упале и заштиту срца.

Жуте, зелене или црвене, слатке или љуте, велике или мале, паприке (и чили папричице) присутне су у бројним варијантама и нуде широк распон могућности у кухињи – од предјела преко јела до прилога.

Сви воле ово шарено поврће, али колико њих зна да паприка заправо није поврће него воће?

Шта су паприке?

С кулинарског и нутриционистичког стајалишта, паприка се често сматра поврћем и тако се третира, стога се користи у сланим рецептима, као прилог тјестенини, на пиззи или у комбинацији с другим јелима од меса или рибе.

С ботаничког гледишта, међутим, паприке и чили треба сматрати воћем: они заправо расту развијајући се из цвјетова и садрже у себи сјеменке потребне за размножавање биљке – баш као јабуке, брескве или друго воће.

Двострука дефиниција паприке као воћа и као поврћа произлази из “ботаничке” улоге воћа (развијеног из цвијета и држача сјемена за развој нове биљке) која је у супротности с “кулинарском” улогом поврћа.

Ово објашњава зашто су паприке – заједно с другим поврћем као што су парадајз, патлиџани и тиквице – технички воће, али се у кухињи обично третирају као поврће, преноси РТЦГ.

Паприке: својства и предности

Али које су здравствене предности овог шареног воћа (ботанички гледано)? Ево неких:

– изврстан су извор витамина Ц који игра темељну улогу у заштити  имуног система, заштити тијела од слободних радикала и придоноси здрављу коже

– богате су влакнима која помажу пробави и одржавању здраве тјелесне тежине, садрже каротеноиде попут лутеина и зеаксантина који су важни за здравље очију, богате су витамином А битним за вид, имуни систем и здравље коже. Витамин А такође  придоноси здрављу слузнице и стварању здравих ткива

– садрже калијум, минералну со важну за регулацију крвног притиска

– коначно, садрже антиоксидансе корисне за смањење упале и заштиту срца од кардиоваскуларних болести


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана