Овe су намирнице најштетније по зубе

GS
Foto: X.com

Намирнице које конзумирамо могу имати значајан утицај на здравље наших зуба.

Док већина људи зна да слаткиши и газирана пића могу узроковати пропадање зуба, постоји неколико других намирница које такође могу бити штетне по дентално здравље.

Кисели производи

Кисела храна попут цитруса може еродирати зубну глеђ. Редовно конзумирање киселог воћа и намирница попут лимуна и парадајза може довести до слабљења глеђи и повећаног ризика од каријеса.

Грицкалице

Хрскаве грицкалице попут чипса и крекери често садрже шкроб, који се може претворити у шећер у устима. То може привући бактерије и допринети каријесима.

Сухо воће

Суво воће попут грожђица и сувих шљива често је љепљиво и може се заглавити између зуба, пружајући идеално окружење за развој бактерија.

Кафа и чај

Пигменти у кафи и чају могу оставити мрље на зубима, посебно ако се конзумирају без додатка млијека или ако се пије пречесто.

Алкохол

Алкохолна пића, посебно вина, могу имати висок садржај киселина које могу нагризати глеђ и повећати ризик од каријеса.

Газирана пића

Газирана пића често садрже висок ниво шећера и киселина, што може довести до ерозије глеђи и каријеса.

Да би се очувало дентално здравље, важно је ограничити унос ових намирница и одржавати редовну оралну хигијену, укључујући четкање зуба два пута дневно, коришћење зубног конца и редовне посјете зубару. 

Такође, конзумирање ових намирница уз оброк може помоћи у смањењу штете јер се производи пљувачке могу борити против киселости и шећера, преноси Глас Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана