Опрез: Ова храна је толико штетна да може да изазове дијабетес

GS
Foto: Arhiva

Дијабетес је болест овог вијека, а пацијенти који имају повишен ниво шећера у крви не би смјели да једу ову храну.

Дијабетес типа 2 је болест која је повезана са многим животним проблемима, укључујући и висок крвни притисак, који се често назива и "тихи убица".

Иако генетски фактори могу утицати на то да будемо подложни дијабетесу, ипак постоје добре веијсти. Рано увођење неких кључних промјена у исхрану могу да смање ризик, али и развој саме болести.

Ендокринолози откривају која храна је толико штетна да може да изазове дијабетес:

Храна број 1 која узрокује дијабетес, према ендокринолозима је:

"Прекомјерна конзумација слатке хране и пића може довести до инсулинске резистенције, кључног фактора у развоју дијабетеса“, објашњава др Марија Тереза ​​Антон, МД, ендокринолог и едукатор. "Али смањење доданих шећера је једноставан, али моћан корак у управљању ризиком од дијабетеса", каже она.

Др Рекха Кумар, МД, ендокринолог и главни медицински службеник Фоунд-а се слаже, посебно када су у питању напици заслађени шећером као што су воћни сок и газирана пића. „Они су богати калоријама и шећером, често фруктозом, што је верзија шећера која доводи до инсулинске резистенције“.

„Редовно уживање у слатким посластицама или храни са високим садржајем угљених хидрата може повећати ниво шећера у крви, стављајући повећан стрес на инсулински одговор тијела“, каже др Антон, додајући да је умјереност кључна, као и да се води рачуна о величини порција. Мјерење хране, испијање велике чаше воде прије оброка и полагано жвакање су неколико корисних начина да престанете са преједањем.

Рафинисани шећер се може наћи у свему, од конзервираног воћа и дезерта на бази млијечних производа до упакованих пецива. Ако имате жељу за слатким узмите право воће које ће направити велику разлику када је здравље у питању.

Шећер се налази и у преливима за салату, сосовима које користимо стално да бисмо уљепшали укус меса.

Угљени хидрати

"Избјегавање намирница попут бијелог хљеба, слатких житарица и пржене хране може допринијети општем здрављу и помоћи у управљању ризиком од дијабетеса", тврди доктор Антон.

Шта јести умјесто тога?

Повећајте унос свежег поврћа, влакана и немасних протеина. Уз сваки оброк једите по чинију свеже сезонске салате.

Шта још да радимо како бисмо смањили шећер?

"Активни мишићи боље обрађују шећер," каже доктор Антон и додаје да 150 минута нед‌јељно треба имати активан тренинг и 75 минута нед‌јељно снажног тренинга.

То може бити: трчање, планинарење или вожња бицикла.

Кључно за снижавање шећера у крви је исхрана и вјежбање, али и смањивање стресних ситуација, као и активан сан.

"Хронични стрес и недостатак сна могу утицати на нивое хормона и допринијети резистенцији на инсулин", каже она "тако да је прихватање холистичког приступа благостању од суштинског значаја за превенцију дијабетеса и промовисање укупне дуговјечности“.

Суплементи такође могу бити корисни - посебно витамин Д и магнезијум. Иако др Антон препоручује да се консултујете са својим љекаром прије узимања нових лијекова или суплемената, преноси Stil.kurir.rs.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана