Научници открили нове симптоме коронавируса

Спутњик
Научници открили нове симптоме коронавируса

Група љекара из Сингапура открила је нове симптоме нове коронавирусне болести. Резултати истраживања објављени су у часопису “Лансет”.

Према њиховим подацима, неким пацијентима у почетку је дијагностикована грозница денга. Пацијенти су се жалили на грозницу и осип. Они при томе нису имали симптоме типичне за коронавирус.

Лијечење грознице денга није помогло и пацијенти су почели да се жале на тешко дисање, а додатно су тестирани и на коронавирус. Анализе су показале позитивне резултате.

Љекари су апеловали на колеге да озбиљно приступе дијагнози, подсјетивши да неправилно лијечење представља пријетњу за јавно здравље.

Денга грозница је инфекција коју изазива денга вирус. Комарац преноси (или шири) вирус денге. Денга грозница је такође позната под називом “грозница која ломи кости”, јер изазива толико снажне болове да обољели имају осјећај да им неко ломи кости.

Нови коронавирус

Кинеске власти су 31. децембра 2019. обавестиле Свметску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухану у централном дијелу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је коронавирус 2019-nCoV (2019-nCoV), који је касније званично назван convid-19.

Укупан број заражених достигао је 110.000 у 104 земље, од чега је 81.000 у континенталној Кини. Од новог коронавируса умрло је 3.136 људи у Кини, а скоро 60.000 је оздравило.

Најтежа ситуација међу европским земљама је у Италији: број заражених премашио је 9.100 људи, од којих су 463 човјека умрла. У Русији је коронавирус потврђен код 20 особа. Власти су предузеле различите мјере како би спријечиле даље ширење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана