Намирнице које ублажавају бол у грлу

ГС
Намирнице које ублажавају бол у грлу

Најчешћи узрок грлобоље је вирусна инфекција. Вирус и ваш имунолошки одговор на вирус узрокују упалу слузнице грла, а то узрокује бол

Храна коју једете дефинитивно може убрзати ваше оздрављење, зато, ако осетите да вас боли грло, треба да уносите неке од ових намирница.

"Грлобоља је последица упале и дехидрације. Течности попут пилеће супе не само да надокнађују изгубљену воду, већ со помаже телу да задржи течност у ткивима. Исто важи за готово сваку супу, а ако не једете месо, добра је и она од поврћа" саветује др Синија Ли.

Мед

"Мед је познат од давнина, и то с добрим разлогом. Модерна наука показала је како је мед посебно учинковит против разних инфекција, бактеријских и вирусних, укључујући оне које узрокују обичну прехладу. Само немојте претеривати с медом јер у већим дозама може спречити да ваш имунитет ради свој посао, због садржаја шећера" каже др Ли.

Јогурт

"Јогурт је добар извор протеина, угљикохидрата и здравих масноћа, као и пробиотичких бактерија које подржавају имунолошку функцију. Такође, по неким истраживањима постојати повезница између конзумације јогурта и смањене стопе респираторних инфекција и болова у уху. Осим тога, хладна и мека текстура јогурта чине га храном коју је лако прогутати кад вас боли грло" објашњава др. Ли.

Јаја

"Јаја су богата минералима попут цинка, гвожђа и селена, као и витамином Д и Б12, који могу помоћи вашем телу у одбрани од инфекције која узрокује грлобољу" појашњава.

Овсена каша

"Уопште, најбоља храна када имате упалу грла је она меке текстуре која вам неће додатно иритирати грло. Дакле, да, овсене пахуљице дефинитивно испуњавају те услове" кажу стручњаци.

Др Ли додаје се да је овсена каша богата магнезијем, цинком и антиоксидансима, који покрећу процесе детоксикације тела, а затим ослобађају тело од отпада и инфекција.

Ђумбир

"У лабораторијским експериментима је доказано да ђумбир има аналгетски учинак, односно смањује осећај боли. Такође, има антиоксидативна и противупална својства. Такође инхибира раст одређених штетних сојева бактерија" појашњава др Ли.

Смути

"Овакви напици су сјајан начин да у неколико гутљаја убаците добре нутријенте у вредности, рецимо, целе главице салате. Држите се састојака попут кеља, целера и бобичастог воћа, који имају низак удео шећера и висок удио антиоксиданса" саветује др Ли.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана