Минимум: Колико морате спавати да не би нарушили здравље

ГС
Foto: Илустрација

Сви знамо да је од седам до девет сати оптимална количина сна. Толико вам је потребно да се осјећате одморним, да се опоравите и да допустите систему за варење да обави свој посао. Ипак, сви познајемо некога, или смо можда то баш ми, ко тврди супротно.

Али, сада постоје резултати студије која је открила да постоји нешто попут „премало сна” – чак и ако се осјећамо добро. Научници су открили да је пет сати апсолутна минимална количина одмора с којом се можете извући – уколико је та бројка мања постоји последични ризик од здравствених проблема.

Студија часописа ПЛОС Medicine пратила је здравље и сан око 8000 британских државних службеника. Више од 25 година мјерили су своје сате сна, и провјеравали хронична стања попут дијабетеса, рака и болести срца.

Истраживачи су открили да су они који су спавали пет сати или мање имали 30% веће шансе за хроничним здравственим проблемима до доби од 50 година, у поређењу са онима који су спавали седам сати.

Постоји велики број разлога зашто неко можда не спава довољно током ноћи. Родитеље могу држати буднима бебе које плачу и залутали тинејџери; менопауза отежава проналажење пријатне температуре, а лоше здравље може прекинути сан, преноси Сити магазин.

Несаница је такође проблем који је генерално у порасту – 36% одраслих у Уједињеном Краљевству изјављује да већ имају потешкоћа да заспе барем једном недјељно, а та бројка ће се само повећавати с порастом притисака као што су криза трошкова живота и финансијски стрес.

Али, ово је још један доказ да треба нешто да предузмемо како бисмо очували вријеме које проводимо у кревету – било да је то измјештање кућних љубимаца, отварање прозора како би соба била хладнија или промјена онога што једемо и када имамо последњи оброк у дану.

Превише и премало сна раније су били повезани с проблемима менталног здравља и „лошијим когнитивним перформансама”, а Кембриџ студија показала је да је досљедност важнија од дужине сна. Ово новије, дуже истраживање показује да постоје ограничења. Дакле, иако би било боље одспавати шест сати сваке ноћи него спавати девет, затим четири, па седам, кристално је јасно да је минимум којем треба да тежимо сваке ноћи пет сати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана