Имунитет је најбитнији у одбрани од коронавируса! Можете га ојачати само квалитетним сном, а ево како да то постигнете!

ГС
Имунитет је најбитнији у одбрани од коронавируса! Можете га ојачати само квалитетним сном, а ево како да то постигнете!

Сан је један од најважнијих фактора у изградњи имунитета, који је веома битан у ово време када су сви угрожени од коронавируса.

Сан је суштински део заштите од било које инфекције и реакције на њу. Спавање је, ипак, тешко када је анксиозност висока, као на примјер у вријеме пандемије.

Имајте одређено вријеме за спавање. Укомбинујте га са временом за буђење. Урадите ситне ствари због којих ћете бити успјешнији: користите завесе да замрачите просторију, користите чепиће за уши или маску за спавање (могу да помогну или лагани јастук или мајица).

 

Ма шта да урадите, учините све да ваша спаваћа соба буде удобна за спавање и наравно, мрачна.

 

Ако сте уморни током дана, онда се тада и одморите. Само немојте дозволити да вам дремка поремети распоред. Мајкл Бројс, клинички психолог који се бави везом између понашања и спавања, каже да је најбоља дремка између десет и двадесет минута.

 

Будите дисциплиновани с уређајима

Држите се строго далеко од електронских ствари: Пробајте да издржите 90 минута без друштвених мрежа, и-мејлова, чак и ТВ светла, каже др Брајс.

Можда је примамљиво остати касно и бинџовати омиљене серије јер не морате да идете на посао, али важније је дати приоритет спавању.

Останите информисани, али не гледајте вести непосредно пре спавања

Ограничите коришћење свих врста уређаја, нарочито увече избегавајући ствари које увећавају анксиозност. Ово би могло да буде најтеже, али вести о коронавирусу гледајте једном дневно.

Искључивање нотификација на вашем телефону може да буде од помоћи. Можете да подесите телефон да аутоматски искључује обавештења у вечерњим сатима, тако да имате време када вас неће ометати.

“Изолација може да увећа жељу да останете конектовани с другима преко електронских уређаја”, каже Лиза Медли, специјалиста за сан на Универзитету Чикаго, која додаје да је од кључне важности да останемо дисциплиновани, што помаже да се минимализује могућност да нам буде одвучена пажња и да поново вратимо контролу.

Још један савет: Заштитите сан тако што ћете се држати својих ритуала за спавање. Да ли заиста мислите да ћете боље спавати након што постујете на Твитеру?

Пробајте да повећате број откуцаја срца током дана и крећите се (у оквиру куће)

Ово је обавезно, не само зато што ће вас уморити и учинити спремним за кревет. Вежбање такође помаже и да се изборите с нервозом и анксиозношћу. У овим данима, вјежбање код куће је најбезбједније и најбоље, а најефикасније.

Не једите пре одласка у кревет. Не пијте пре одласка у кревет

Можда ћете имати нову рутину сада. Још једна шољица кафе, или разговори преко Зума, све помаже да се истрошимо до поноћи. Наравно, кафа је добра у умереним количинама, до 400 милиграма кофеина дневно, али више од тога може да изазове нервозу или неправилан рад срца, па и дрхтавицу. И док вас алкохол чини да се осећате уморни, то не значи да ћете имати квалитетан одмор. Алкохол води до “фрагментације сна”, рекао је др Кирш.

Не једите пре спавања. Горушица или чак враћање хране довољно су непријатни, али могу да доведу до још веће анксиозности. Имате утисак да немате контролу над пићем и храном? Водите дневник исхране, тако ћете знати шта заиста уносите, преноси Недељник.

Идите под туш или се купајте што дуже. Оперите постељину

Загревање а онда хлађење помаже у производњи мелатонина. Један од начина да се држите подаље од уређаја је туширање, што вас све припрема за одмор.

И док се бринете о свом телу, водите рачуна и о свом окружењу. Ако је то могуће, проветравајте кућу или користите пречишчиваче ваздуха, перите постељину два пута недељно, и чистите кућу, посебно вашу спаваћу собу. Ту проводите много в ише времена него иначе, и ово може да вам помогне да осећате мању анксиозност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана