Доласком прољећа "буде" се и одређене здравствене тегобе, ево како им стати у крај

ГС
Доласком прољећа "буде" се и одређене здравствене тегобе, ево како им стати у крај

Након зиме, већина ишчекује прољеће осјећајући се потпуно спремно за све што доноси ово, за већину, најљепше годишње доба. Но, свакако парадоксално, доласком прољећа и сунчаних дана многи се осјећају уморно и са мањком енергије.

 Разлог томе је што се и сам организам прилагођава промјенама времена, па неријетко прољеће са собом носи и неке здравствене тегобе, попут алергија, жгаравице, анемије и сличног.

Познавање и препознавање неких од "прољетних тегоба" може помоćи да се оне избјегну или превенирају, те да се особа осјеćа здравије током цијеле године.

Алергије

Процјене стручњака кажу да 30 до 40 посто особа на свијету болује од једне или више алергијских болести па се алергијска обољења данас називају и епидемијом модерног доба.

Управо су сунчеви зраци, полен биљака, убоди инсеката чест узрок прољетних алергија. Поред утјецаја из природе, могући узроци пораста алергијских обољења јесу и савремен начин живота, стрес, ослабљен имунитет, те утјецај хране, хемикалија и загађења животне средине.

Истраживања су показала да повећана стопа алергија, поготово екцема, може бити узрокована промјенама у цријевној микробиоти, нарочито у најранијем животном добу. Управо ту долази до изражаја и улога пробиотика који преко цријевне микробиоте помажу у регулацији имунолошког одговора у алергијским обољењима. Студије указују да пробиотици из групе лактобацила и бифидобактерија могу бити корисни у смањењу симптома алергија, а посебно ако су у комбинацији са пребиотицима попут фруктоолигосахарида. Оваква комбинација пробиотика и пребиотика даје симбиотик, а управо један такав симбиотик јесте Пробиокид Иммуно Д3.

Свакако, прва мјера у лијечењу алергија јесте избјегавање алергена, а уколико се јави алергија, лијекови из групе антихистаминка помажу у смањењу симптома (цурење из носа, запушен нос, кихање, сузење, копривњача). Доступни су и без рецепта (лоратадин, левоцетиризин, фексофенадин), као и уз љекарски рецепт.

Жгаравица

Жгаравица је за многе особе врло неугодна тегоба која настаје због враћања киселине из желуца у уста или једњак уз осјећај жарења. Најчешће се јавља послије јела, а могу да је узрокују бројни фактори попут масне и зачињене хране, алкохола, лежања након јела, као и неки лијекови и обољења.

За оне који пате од жгаравице, прољеће је посебно непријатно доба, јер промјене вањске температуре представљају стрес, како за организам, тако и за пробавне органе. Добро познати савјети су да треба избјегавати масну, зачињену и преслану храну, обилне оброке с превише црвеног меса, алкохол, цигарете и кафу. Треба јести полако, у сједећем положају, и свакако избјегавати стрес, јер он повећава лучење желучане киселине. Превентивне мјере показале су се дјелотворним за особе са блажим тегобама. Уколико се жгаравица јавља често и омета обављање свакодневних активности, потребно је обратити се лијечнику.

Жгаравица која се учестало јавља ноћу опаснија је, јер носи већи ризик за настанак промјена на слузници једњака, те за хроничну упалу ждријела, промуклост, осјећај кнедле у грлу, хронични кашаљ или астму. У самом лијечењу тегоба везаних за прекомјерно лучење желучане киселине најчешће се препоручују лијекови који смањују киселину у желуцу. У ту сврху користе се антациди који неутралишу желучану киселину, као и лијекови који смањују лучење киселине попут инхибитора протонске пумпе (пантопразол, омепразол, рабепразол и других) и антагониста Х2 рецептора (фамотидин). Фамотидин се издаје уз љекарски рецепт, брзо олакшава тегобе, помаже и у контроли ноћног пробоја киселине.

Уз прописану терапију од стране љекара, о начину исхране требало би водити рачуна током цијеле године, па би јеловник требао садржавати што више поврћа и свјежег воћа.

Анемија

Симптоми анемије јесу највише изражени управо у прољеће, јер се организам услијед недостатка гвожђа тешко прилагођава на промјене времена.

Малаксалост, главобоља, умор, недостатак енергије, кртост косе и ноктију, нису само симптоми прољетног умора, већ могу представљати и знак анемије која најчешће настаје као посљедица дефицита жељеза.

Ова врста анемије је чешћа међу женама, код којих дефицит жељеза може настати настане услијед трудноће, обилних менструалних крварења, миома и других гинеколошких обољења, али и смањеног уноса жељеза храном. Код надокнаде жељеза важно је да се оно узима довољно дуго, не само до нормализације крвне слике, већ и наредних 3 до 6 мјесеци како би се попунили депои. Оно што је неријетко јавља као проблем код дуготрајног узимања жељеза јесте да се сви препарати не подносе једнако добро, па се често одустане прије завршетка терапије. Због тога се препоручује узимање облика жељеза који има бољу подношљивост какав је у Ферри Море производима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана