Зимски проблем: Савјети који ће вам помоћи да спријечите стварање влаге у дому

Кликс.ба
Foto: Принтскрин

Са зимом долазе и нова правила у дому, прозори се више не отварају као љети, ради гријање, све се одвија по неком другом редослиједу.

Ово је период у којем се влага највише увлачи у зидове наших домова па је важно знати како је се можемо ријешити.
Влага се ствара када топли зрак удара у хладне зидове, прозоре и друге површине, стварајући тако слој кондензације.

Може огулити боју и позадину, изазвати неугодан мирис, створити плијесан и оштетити структуру куће.
Осим тога, плијесан изазвана влагом представља здравствени ризик за бебе, дјецу, старије особе и поготово оне који имају слабији имунитет.
Уколико желите сачувати своје здравље, као и здравље укућана, пратите ових неколико савјета:

Држите кућу топлом. Да бисте избјегли влагу у хладнијим мјесецима, покушајте одржавати дом на вишој температури како површине не би биле довољно хладне да створе кондензацију.

Уколико сте одлучили радити нешто што ће створити влагу, попут кухања, туширања или купања, одмах отворите прозор како бисте прозрачили простор и одмах се ријешили паре. За превенцију, свако јутро отворите прозор спаваће собе на 15 минута како бисте испустили влагу која се накупила преко ноћи. Редовно држите отворена врата између свих просторија како би зрак циркулисао. Тако ћете спријечити накупљање влаге на једном мјесту.


Једно од основних правила које морате пратити јесте оно о сушењу веша. Потрудите се да никад не остављате веш да се суши у стану, већ га што чешће остављајте вани.

Размислите о улагању у сушилицу, јер је то најбоља опција којом ћете у исто вријеме ријешити и процес сушења одјеће, али и смањити ризик од стварања влаге у хладнијим данима.
Инвестирајте у боју која је отпорна на влагу.

Уколико сте свјесни да је један дио вашег дома подложан стварању влаге, купите и искористите ову боју. Доступна је у разним нијансама, а цијена није пуно виша од цијене обичне боје.
Једном када се влага усели у ваш дом, тешко ћете је се ријешити, због чега је важно да пратите ове савјете и придржавате их се како бисте превенирали стварање овог проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана