Зашто врата јавних тоалета нису скроз до пода

klix.ba
Зашто врата јавних тоалета нису скроз до пода

Јавни тоалети свакако не спадају у најугоднија мјеста која каткад морамо посјетити.

И сигурно се сватко барем некада запитао зашто се врата и преграде у кабинама јавних тоалета не спуштају све до пода, него су онако "безобразно" подигнута не остављајући људима довољно простора да приватне ствари обављају потпуно приватно?

Заправо, постоји неколико добрих разлога, а Bright Side их је све набројао.

Лакши су за чишћење

Због честе употребе јавних тоалета, нужно их је опрати и неколико пута на дан. Велики размак између пода и врата чини кабине приступачнијим за чишћење.

У случају несреће, лакше је помоћи

Ако се особа онесвијести или има неки други здравствени проблем, прошло би доста времена прије него што би то нетко примијетио. Ако постоји довољно велики размак између врата и пода, знатно је лакше опазити било какав знак невоље. Уједно, могуће је провући се у кабину и откључати је изнутра, умјесто да се врата проваљују извана.

Сузбијају непримјерено понашање

Недостатак потпуне приватности у јавним тоалетима такођер спрјечава људе да у кабинама раде ствари које… не би требали радити. Када су врата подигнута, лакше се обавља надзор и спрјечава понашање које није примјерено. Нађите собу, а не тоалет.

Изградња је јефтинија

Изградња преграда које се протежу од пода до плафона захтијева прецизнији дизајн и употребу различитих материјала, што повећава укупне трошкове. За власника фирме или зграде увијек ће бити исплативије уложити у тоалет с вишим преградама.

Боље прозрачивање

У потпуно затвореном тоалету неугодним је мирисима теже испарити. С подигнутим преградама, ваздух пуно боље циркулише, а неугодни мириси брже нестају.

Лакше је видјети је ли тоалет заузет

Ако је тоалет потпуно затворен, увијек рискирамо доживјети неугодан тренутак док покушавамо отворити врата или их, пак, морамо придржавати с унутарње стране, што је још и горе. Када су врата подигнута, пуно је лакше уочити је ли кабина слободна или није.

Лакше је побјећи

Замислите да се брава заглави. Ако је тоалет потпуно затворен, а около је превише бучно, могло би се догодити да пуно времена проведете унутра очекујући помоћ. Ако постоји празнина испод, лако се можете извући.

Људи брже обављају "посао"

Када врата нису спуштена, због недостатака потпуне приватности, људи се осјећају као да морају брже обавити свој посао, што смањује чекања, самим тим и гужве.

Лакше је посудити тоалетни папир

Тај грозни осјећај када схватимо да је понестало папира… Ако се то догоди у јавном тоалету, можете затражити од особе поред да вам добаци мало папира. Ако су преграде спуштене, ово је немогуће направити и нитко вас не може спасити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана