Узгојите лаванду у саксијама

ГС
Узгојите лаванду у саксијама

​Лаванда може бити узгојена из сјемена или резнице коријена постојеће лаванде, по могућности у јесен или рано прољеће, када је клима блажа. Ако се одлучите на узгој из резнице, морате набавити стабљике дуге бар 10 цм и закопати их у саксије или земљу.

Свестрана лаванда користи се, како за здравље, тако и за љепоту. Иако је распрострањена широм Медитерана, лаванда се може узгајати свугдје ако се за то обезбиједе потребни услови. Због свог неодољивог мириса и изгледа, лаванда може послужити за различите креативне поклоне, букете и украсе, а постоји чак и љековити чај од лаванде.

Ова биљка љубичастих, заносних цвјетова врло лако се може узгојити и на вашем балкону, гдје ће бити дивна декорација и замирисати простор својим опојним мирисом. У наставку прочитајте све тајне и практичне савјете за узгој ове лијепе и мирисне биљке са много корисних својстава.

Лаванда може бити узгојена из сјемена или резнице коријена постојеће лаванде, по могућности у јесен или рано прољеће, када је клима блажа. Ако се одлучите на узгој из резнице, морате набавити стабљике дуге бар 10 цм и закопати их у саксије или земљу.

Најважнији предуслов за узгој лаванде на балконима је избор најприкладнијег подручја. Простор мора бити довољно осунчан и прозрачан, не смије бити влажан и треба да буде довољно далеко од осталих биљака које би могле ограничити развој лаванди.

Лаванда тражи редовно, али не обилно залијевање, много свјетла и дренирано тло које спречава настанак стагнација опасних за здравље биљке. За бујније цвјетање од марта до маја, током вегетације, можете земљи додати мало храњивих твари.

За узгој на балкону довољна вам је шака сјеменки или неколико садница, велика пространа ваза, сува земља и мало експандиране глине, коју је најбоље положити на дно лонца како би се олакшала дренажа.

ОДРЖАВАЊЕ ЛАВАНДЕ

Морате имати на уму да лаванда успијева само на пуном сунцу. Посадите је негдје гдје ће добити минимално осам сати сунца дневно. Исто тако, ако биљке држите у посудама, требаће ипак мање сунца ако их не можете залијевати често.

Лаванда је посебно отпорна на сушу када мало порасте и када се већ добро развије. Ипак, током прве године треба је добро залијевати, посебно током врућих љетних дана. Не заборавите залијевати лаванду и у јесен и прољеће ако дође суша.

Влажна клима може учинити биљку осјетљивијом на трулеж коријена и сличне болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана