Uzgojite lavandu u saksijama

GS
Uzgojite lavandu u saksijama

​Lavanda može biti uzgojena iz sjemena ili reznice korijena postojeće lavande, po mogućnosti u jesen ili rano proljeće, kada je klima blaža. Ako se odlučite na uzgoj iz reznice, morate nabaviti stabljike duge bar 10 cm i zakopati ih u saksije ili zemlju.

Svestrana lavanda koristi se, kako za zdravlje, tako i za ljepotu. Iako je rasprostranjena širom Mediterana, lavanda se može uzgajati svugdje ako se za to obezbijede potrebni uslovi. Zbog svog neodoljivog mirisa i izgleda, lavanda može poslužiti za različite kreativne poklone, bukete i ukrase, a postoji čak i ljekoviti čaj od lavande.

Ova biljka ljubičastih, zanosnih cvjetova vrlo lako se može uzgojiti i na vašem balkonu, gdje će biti divna dekoracija i zamirisati prostor svojim opojnim mirisom. U nastavku pročitajte sve tajne i praktične savjete za uzgoj ove lijepe i mirisne biljke sa mnogo korisnih svojstava.

Lavanda može biti uzgojena iz sjemena ili reznice korijena postojeće lavande, po mogućnosti u jesen ili rano proljeće, kada je klima blaža. Ako se odlučite na uzgoj iz reznice, morate nabaviti stabljike duge bar 10 cm i zakopati ih u saksije ili zemlju.

Najvažniji preduslov za uzgoj lavande na balkonima je izbor najprikladnijeg područja. Prostor mora biti dovoljno osunčan i prozračan, ne smije biti vlažan i treba da bude dovoljno daleko od ostalih biljaka koje bi mogle ograničiti razvoj lavandi.

Lavanda traži redovno, ali ne obilno zalijevanje, mnogo svjetla i drenirano tlo koje sprečava nastanak stagnacija opasnih za zdravlje biljke. Za bujnije cvjetanje od marta do maja, tokom vegetacije, možete zemlji dodati malo hranjivih tvari.

Za uzgoj na balkonu dovoljna vam je šaka sjemenki ili nekoliko sadnica, velika prostrana vaza, suva zemlja i malo ekspandirane gline, koju je najbolje položiti na dno lonca kako bi se olakšala drenaža.

ODRŽAVANjE LAVANDE

Morate imati na umu da lavanda uspijeva samo na punom suncu. Posadite je negdje gdje će dobiti minimalno osam sati sunca dnevno. Isto tako, ako biljke držite u posudama, trebaće ipak manje sunca ako ih ne možete zalijevati često.

Lavanda je posebno otporna na sušu kada malo poraste i kada se već dobro razvije. Ipak, tokom prve godine treba je dobro zalijevati, posebno tokom vrućih ljetnih dana. Ne zaboravite zalijevati lavandu i u jesen i proljeće ako dođe suša.

Vlažna klima može učiniti biljku osjetljivijom na trulež korijena i slične bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana