Уредите дом тренди плавом бојом

Agencije
Уредите дом тренди плавом бојом

Када помислите на љето, која вам боја прва пада на памет? Док је прољеће обојено нијансама ружичасте и зелене, љето је без плаво, с нијансама које сежу од ранојутарњих њежних плавих па све до тамноплавог сутона, уз цијели спектар морских нијанси.

Не изненађује стога да у тим предивним бојама желимо уживати и када љето прође и вратимо се у своју свакодневицу па нам не преостаје ништа друго него да их покушамо увести у свој дом и помоћу њих створити савршено уређење.

Приликом одабира праве нијансе плаве којом бисте украсили свој ентеријер, поготово на зидовима, важно је размотрити намјену просторије коју уређујете па стога у наставку прочитајте неколико савјета стручњака како уредити дом плавом бојом.

СВЈЕТЛИЈЕ НИЈАНСЕ ПЛАВЕ БОЈЕ

Ове нијансе стварају смирено окружење и утисак пространости па су паметан одабир за мање просторе. Хладније нијансе најбоље ће изгледати у собама у које допире много природне свјетлости јер ће сунчев сјај створити уједначени и прозрачан изглед просторије.

СРЕДИНА ПЛАВЕ ПАЛЕТЕ

Ова палета најразноликија је група плавих нијанси које су оку угодне и компатибилне с цијелим низом стилова уређења. Желите ли у свом дому створити рустикалан угођај, одличан је избор плава боја с примјесом сиве. Плаве нијансе с дозом зелене подсјећају на тропске крајеве и од свих се највише мијењају зависно о свјетлости која пада на њима обојене површине, што омогућава стварање дубине и додатне занимљивости простора. Небескоплаве нијансе, које сежу од свијетлих до тамнијих нијанси, истовремено су ведре, али и смирујуће боје па се њима могу добити веома угодни простори за боравак.

ТАМНЕ НИЈАНСЕ ПЛАВЕ

Тамније нијансе плаве боје, као што је индигоплава, озбиљне су и драматичне па се њима послужите када желите створити упечатљиву атмосферу у свом дому. Морнарскоплава ствара свјеж изглед просторије, поготово када је у комбинацији с бијелом бојом, а класичнији утисак добићете спојите ли је с елементима у беж боји. За посебно драматичан утисак примијените исту плаву боју на све детаље, попут украсних стукатура, полица и слично. Када се користите овако тамним плавим нијансама, добро је задржати слабију расвјету у простору. Иако се то чини помало нелогично, слабија расвјета боље ће дефинисати све компоненте собе.

ЈАРКЕ НИЈАНСЕ

Јарке нијанске плаве моћне су боје које су енергичне и додају жестину свакој декоративној комбинацији. Класично ће уређење у трен ока осавременити, стварајући притом модеран интеријер вриједан пажње. Овакве су боје изврстан избор за упечатљиви зид у просторији који ће бити фокална тачка уређења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана