Упозорење научника: Никад не убијајте паукове у својој кући

ГС
Foto: ГС

Видјети паука како шета по вашем дому свакако није пријатно, али научници упозоравају да не би требало да га убијете, ма колико вам то неугодно његово присуство било.

Како преноси "IFL Science", пауци имају веома важну улогу у природи и дио су унутрашњег екосистема. Они на које наиђемо у властитом дому нису опасни нити отровни, баш напротив, могу вам уклонити друге штеточине.

Научници из Сјеверне Каролине спровели су истраживање на неких 50 домова како би открили које све врсте паукова живе у домовима људи и колико их често има. Резултати су показали да их има у дословно свакој кући! У углу просторије направе мрежу и чекају да се плен ухвати - штеточине и инсекти који преносе болести.

Осим што вас могу спасити од других инсеката, научник Мартин Нафелер открио је да су прорачуни показали глобалну важност паука за смањење популације инсеката и одржавање природне равнотеже.

Закључак је да ће се, ако се смањи број паука, повећати број инсеката који су њима иначе храна и који су, важно је нагласити, пуно штетнији и опаснији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана