Украсите и освјетлите ваш простор: У моди су подне лампе, са високим, троножним постољем

Agencije
Украсите и освјетлите ваш простор: У моди су подне лампе, са високим, троножним постољем

Без обзира на то да ли имате лустере или не, оне су добродошле у сваком кутку

Не само да функционално освјетљавају ваш простор, већ га чине и љепшим, баш онаквим каквим га замишљате. Лампе често доживљавамо као шлаг на торти, јер управо оне својим изгледом могу да заокруже слику коју стварате у вашим ентеријерима. Без обзира на то да ли имате лустере или не, оне су добродошле у сваком кутку, а можете да их поставите буквално гдје год пожелите, у зависности од њихове величине. Поново актуелном ретро стилу ни лампе нису одољеле, па су веома модерне подне, са високом, троножним постољем, и абажурима у једноставним ваљкастим или купастим облицима. Постоље може бити дрвено или метално, док су најчешћи материјали који се користе при изради абажура лан, метал, бакар, месинг, свила и пластика. Гдје год да је ставите, у ћошак или централно мјесто у соби, оваква лампа ће сасвим сигурно скренути пажњу на себе, и то не само свјетлом. Још ако је абажур у облику студијске блиц расвете.

Стоне лампе осмишљене су у најразличитијим облицима, а нека од њихових постоља изгледају као права мала умјетничка дјела. Могу да личе на дио природе, ако су од дебелог канапа или комада готово необрађеног дрвета, па на најмодернију инсталацију сачињену од месинганих кругова, али и да буду од стакла, китњастих или сведених форми, као и да нагињу ка енглеском или француском стилу. Занимљиво је рјешење у облику старинског, керамичког бокала за воду, осликаног попут некадашњих порцуланских тањира. Абажури су различитих боја, од бијеле, тиркизне или розе, па све до црне, која, наравно, не пропушта довољно свјетлости чак ни за читање, али веома ефектно изгледа и чини простор топлијим. Неки од абажура имају сомотске кићанке на крајевима и обрубе на врху, што их додатно чини "времешнијима".

Зидне лампе могу да створе утисак да буквално израстају из површине на којој су, са луком повијеним на горе, или као да су само нехајно спуштене у округли држач, који их "стеже" при врху дршке. Приједлога има много, а избор је на вама. На крају, само укључите свјетло и уживајте у новој слици вашег дома.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана