У коју боју никада не би требало да кречите спаваћу, дjечју, дневну собу?

Агенције
У коју боју никада не би требало да кречите спаваћу, дjечју, дневну собу?

Употреба јаких боја на зидовима може створити добар ефект, али може бити и чист промашај.

Неке боје “забрањене” су у одређеним просторијама стана, а једна не изгледа добро баш нигдје!

Када бирамо боју за спаваћу или радну собу, кухињу, дневни боравак није довољно да размишљамо која нам се боја свиђа већ и која је добра или лоша управо за ту просторију. У спаваћој соби сигурно не желимо боју која нас разбуђује или чини нервознима, зар не? Ево неких правила...

1. Црвена у спаваћој соби

Црвена боја изазива снажне физичке и емоционалне реакције код људи, показала су истраживања. И то не добре. Подсвијесно је повезујемо с опасношћу и осјећамо се угрожено кад је видимо. Бриге и ментална дистракција нам не требају у просторији гдје желимо опуштеност и миран сан, пише Мiss7.

2. Бијела у радној соби

Стручњаци за боје кажу да бијели, јако освијетљени простор придоноси умору очију и ствара психолошку непријатност. Боји за зидове у радној соби требало би да додате мало пигмента иначе ће вам се чинити да радни дан траје бескрајно дуго.

3. Јарко жута у кухињи

Ако вам се весела жута боја попут сунцокрета свиђа за кухињу, само напријед. Овдје нема примједбе стручњака за боје, али има ако питате трговце некретнинама. Анализирајући продате куће и станове дошли су до закључка да су оне са жутом кухињом редовно морали да продају по мањој цијени од очекиване. Наводно се и куће са жутом фасадом лошије продају. Али, ако не желиш да продајеш стан, онда само напријед!

4. Љубичаста у спаваћој соби

О, да, љубичаста ће створити посебан угођај у спаваћој соби, као да си у краљевској ложи, али подаци показују да је то најмање погодна боја за ноћни одмор. Људи са љубичастим зидовима спаваће собе у просјеку спавају 5 сати и 56 минута сваке ноћи, што је далеко мање од препоручене количине сна. Људи чија је спаваћа соба обојена у плаво спавају најбоље, 7 сати и 52 минута.

5. Наранџаста у трпезарији

Наранџасти или зидови боје теракоте у трпезарији руше цијену некретнине. Али цијену зато подиже дискретна зеленкасто-сива боја жалфије.

6. Свијетло сива у дневној соби

Пастелно сива, свијетло сребрна могу дјеловати суморно, па чак и прљаво.

7. Плава у кухињи

Ако желите да набаците који килограм, тамно плави тонови су изврсни. Наиме, једно истраживање је показало да људи поједу више ако им је храна сервирана у плавим посудама. Шта ће онда бити ако је цијела кухиња плава?

8. Ружичаста у дјечијој соби

Можда је слатка за собу неке дјевојчице, али како дете буде расло тако ће јој ова боја ићи на живце. А и вама - боја је ипак врло интензивна и зато је боље да се одлучите за неутралније тонове.

9. Тамно смеђа - било гдје

Прије неколико година тамна смеђа боја у палети је проглашена најружнијом бојом на свијету. Боја је тако одбојна да су је неке земље - Француска, Велика Британија, Аустралија почеле да је користе као стандардну боју на паковањима цигарета како би људе одвратили од пушења. Стварно, нема просторије у стану гдје би добро изгледала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана