Три сигурна знака да је вријеме да пресадите орхидеју

ГС
Foto: Илустрација

Требало би да пресадите своју орхидеју сваке једне до двије године да би била здрава и помогли јој да расте.

Пресађивање такође одржава земљу у саксији у добром стању, омогућавајући брзу дренажу и провјетравање коријена које захтијевају орхидеје.
Ако никада раније нисте пресађивали своју орхидеју, можда се питате да ли је то заиста неопходно. Можда ћете оклијевати да пресадите своју орхидеју јер не желите да је оштетите. Срећом, пресађивање орхидеја је супер једноставно!

Ево три знака да је вријеме за пресађивање и шта треба да урадите сљедеће.

Већина стручњака препоручује пресађивање орхидеја сваке једне до двије године, а то може бити одлично правило које треба слиједити. Међутим, постоји неколико других разлога који се могу појавити у међувремену и који захтијевају раније или чешће пресађивање. Ево три уобичајена разлога.

1. Ваша орхидеја је прерасла своју саксију
Једном када примјетите да вам коријени орхидеје изгледају претрпани у тренутном контејнеру, вријеме је да пресадите своју орхидеју. Ако видите да коријен почиње да расте из стабљике биљке или почиње да пузи преко ивице саксије, то је знак да је ваша саксија постала премала.

2. Када се земља у саксији "поквари"
 Ваша орхидеја добија хранљиве материје из земље, али на крају ће се довољно хранљивих материја извући из ње и разбити се у компост. Иако би пресађивање сваке једне до двије године требало да спријечи овај проблем, ваша земља у саксији може почети да пропада раније, посебно ако ваша тренутна саксија не дренира правилно. Ако почнете да примјећујете лош мирис, дефинитивно је вријеме за пресађивање.

3. Ваши коријени орхидеје су чврсто уплетени
Власници нових орхидеја често гријеше кад мисле да је густо испреплетано коријење орхидеје знак да јој је потребно пресађивање. Све док се коријени лабаво увијају и преклапају, нормалан образац раста за орхидеје, можете сачекати са пресађивањем.

Чврсто запетљани коријени указују на то да је вашој орхидеји потребно пресађивање. Пресађивање ваше орхидеје обезбиједиће јој хранљиве материје које су јој потребне да цвјета и листа, преносе Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана