Собне биљке ефикасно чисте ваздух: Свекрвин језик и ђавољи бршљан плућа куће

Вања Жарковић
Собне биљке ефикасно чисте ваздух: Свекрвин језик и ђавољи бршљан плућа куће

Хладни дани током јесење и зимске сезоне, али и вирус корона који све више узима маха, присиљавају нас да више боравимо у затвореном простору.

Многи нису ни свјесни колико се у својим домовима излажу разним токсинима из средстава за чишћење, боја и лакова, те дуванског дима, а који и у мањим количинама изазивају здравствене проблеме као што су алергије, астма, отежано дисање, главобоље, иритација очију и угрожавају квалитет живота. Да бисте ово спријечили и својој породици обезбиједили чист ваздух, поред редовног провјетравања, требаће вам само неколико лијепих биљака као што су фикус, папрат и алоја вера. И алергичари лакше дишу уз бршљан и фикус у ходнику, идеалан становник дневног боравка је палма, а хризантеме ће уљепшати дом, али и добро очистити ваздух. На девет квадратних метара простора било би добро да имате једну биљку.

Мирни љиљан 

Мирни љиљан је прекрасна биљка која може побољшати квалитет ваздуха у кући до 60 одсто. У купатилима може смањити појаву влаге и упити штетне паре од ацетона и алкохола. Уз то га краси и бијели цвијет који ће уљепшати сваки простор. Није захтјеван за одржавање, тражи индиректно свјетло и влажну земљу.

Ђавољи бршљан

Ђавољи бршљан или златни пузавац изврстан је чистач ваздуха, али му листови могу бити отровни, па га је најбоље држати подаље од мале дјеце и кућних љубимаца. Филтрира ваздух од бензена и формалдехида, који су присутни у диму цигарете. Због једноставног одржавања, међу популарнијим је собним биљкама. Вјерује се да ђавољи бршљан доноси срећу.

Кућна папрат  

Кућна папрат представља природни овлаживач ваздуха. Идеална је за оне који имају проблема са сувом кожом и другим пратећим тегобама хладног времена. Код одржавања је битно држати кућну папрат на освијетљеном мјесту и обилно је залијевати.

Зелени љиљан

Зелени љиљан је честа собна биљка и једноставна је за одржавање. У само два дана може отклонити чак 90 одсто токсина из ваздуха. Лишће зеленог љиљана расте врло брзо и помаже у апсорбовању штетних супстанци попут плијесни или других алергена.

Свекрвин језик

Свекрвин језик или сансеверија ноћу производи кисик, због чега је идеална биљка за спаваћу собу. Подједнако му погодују освијетљена, као и тамнија мјеста. Представља јефтин начин за прочишћавање ваздуха.

Фикус гумијевац  

Ова биљка влажи и чисти ваздух од прашине, алергена, гљивица и бактерија и неутралише дувански дим. Бактерије које се налазе у листовима фикуса хране се токсинима из ваздуха. С растом биљке њени микроорганизми се множе и она тако постаје ефикаснија.

Хризантема  

Хризантема је посебно атрактивна биљка, ефикасна у уклањању штетних органских спојева, посебно бензена. Многи дувански производи садрже високе количине бензена, због чега је ова биљка корисна у кућама пушача.

Алоја вера

Гел ове биљке има бројна исцјељујућа својства, а ефикасна је и за уклањање штетних материја из ваздуха, укључујући и зрачење ТВ екрана и монитора. Када количина хемикалија, којих има у средствима за чишћење, постане претјерана, на листовима алое појавиће се смеђе тачкице. Алоја веру је најбоље смјестити тамо гдје има највише сунчеве свјетлости.

 Бамбус палма

Бамбус палма је тропска биљка и један од најбољих зелених прочишћивача ваздуха. Иако јој треба осигурати довољно свјетла, никако не бисте смјели да је смјестите директно на сунце. Погодна је за љубитеље мачака, јер су њени листови безопасни. Та атрактивна биљка доноси дашак љета у дом, стварајући тако топлију атмосферу чак и за најхладније зимске дане.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана