Шест савјета за енергетски ефикасно коришћење фрижидера

ГС
Foto: Илустрација

Како још можемо да уштедимо струју приликом коришћења ових расхладних уређаја?

Фрижидер и замрзивачи су једини уређаји који су непрестано укључени, али то не значи да не можемо да штедимо струју користећи их на ефикасан начин.

Никад не стављајте топлу храну у фрижидер

Прије него што ставите храну у фрижидер или замрзивач, сачекајте да се охлади, како не би подигла температуру у самом уређају.

С друге стране, када замрзнуту храну желите да припремите, сачекајте да се прво отопи, како не бисте беспотребно трошили струју на то.

Такође, немојте ни претрпавати фрижидер јер ћете тако онемогућити равномерну расподјелу температуре, због чега би нека храна могла да вам се поквари. 

Температура фрижидера

Фрижидер би требало да буде на температури од 5 степени, или нижој, како би храна дуже остала свјежа. Ипак, не треба ни претјеривати, како се не би трошило превише енергије.

Препорука је да фрижидер буде укључен на 4 степена, а замрзивач на –18 степени.

Редовно одмрзавајте замрзивач

Када се временом у фрижидеру или замрзивачу накупи лед, он поприми непријатан мирис, али утиче и на функционалност уређаја због чега се троши више струје.

Први корак приликом одмрзавања је да се, наравно, фрижидер искључи из струје. Поставите пешкир испод врата фрижидера, како би упио воду. Извадите све што имате у фрижидеру, укључујући и полице (урадите то пажљиво јер су замрзнуте полице склоне пуцању). Најбоље би било, ако сте у могућности, да фрижидер осам сати буде отворен како би се постигли оптимални резултати. Да бисте убрзали процес, можете унутра ставити посуду са врућом водом.

Можете искористити фен да брже отопите веће комаде леда, а можете их одломити пластичном шпатулом. Када се све отопи, испрскајте унутрашњост фрижидера мјешавином детерџента и воде и пребришите крпом.

Иза фрижидера треба да буде слободног простора

Осигурајте да иза вашег фрижидера остане бар десетак центиметара простора како би могао правилно да се "луфтира". 

Без адекватне вентилације фрижидер може да се прегрије и да почне лошије да ради – слабије да хлади, да производи необичне или гласније звуке и да доведе до виших рачуна за струју.

Немојте врата фрижидера држати отворена

Сваки пут када отворите врата, топлији ваздух уђе у фрижидер, због чега му треба више енергије како би се охладио. Због тога је важно да не држите врата отворенима дуже но што вам је потребно. 

Купите енергетски ефикасан уређај

Приликом куповине фрижидера и замрзивача обратите пажњу на енергетске ознаке, јер што је виша енергетска класа, то ће ваш уређај бити енергетски ефикаснији.

Иако су јефтинији фрижидери ниже енергетске класе, дугорочно ће вам се скупљи фрижидер исплатити. 

Такође, купите уређај који по величини одговара вашим потребама – већи фрижидер више троши, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана