Седам ствари које треба очистити баш сваки дан

ГС
Foto: Илустрација

Неке ствари бисте требали чистити сваки дан. И иако звучи као још једна додатна дневна обавеза, ти ће послови дугорочно значајно промијенити ваш дом.

1. Пешкири за руке

Можда не изгледају прљаво, али кухињске крпе се сматрају најконтаминиранијим мјестом у кухињи, према студијама.

"А исто вриједи и за мале пешкире у вашем купатилу", каже Каролин Форте, директор компаније за чишћење.

 Пешкири за руке брже се прљају јер их користите више од једном дневно.

"Требали би их мијењати сваких пар дана, или чак сваки дан, ако имате велику породицу", напомиње.

2. Кухињски пултови

Када размишљате о свим стварима које стављате на радну плочу, као што су кључеви од аута, пошта, торбица, немогуће је занемарити колико су ти предмети прљави.

Стога бисте их требали брисати и дезинфиковати сваки дан. Само припазите да не користите исту спужву.

"Није добра пракса користити једно средство за брисање, односно крпу или спужву на више површина, јер ће то вјероватно узроковати унакрсну контаминацију", каже Мишел Ексум аналитичар у лабораторију за чишћење.

3. Туш

Најлакши начин да заштитите плочице и фуге је њихово редовно одржавање, због чега стручњакин за чишћење каже да бисте након сваке употребе требали проћи брисачем преко плочица. Такође, сушењем зидова спријечићете флеке од плијесни.

4. Умиваоници

Иако мислите да ће након прања руку или суђа умиваоник бити чист колико год може бити, за собом заправо остављате прљавштину и бактерије које се лијепе на његове стијенке.

Ако озбиљно желите бити чисти, Форте каже да бисте требали употријебити посебну спужвицу за уклањање трагова, а затим дезинфиковати тако да зачепите одвод, напуните судопер топлом водом и убаците мало средства за чишћење, оставите да одстоји пет минута, затим исперете и осушите.

5. Прљаво суђе

Остаци соса и мрвица преко ноћи само ће привући бубе и отежати прање посуђа сљедећи дан. Умјесто тога, ручно оперите тањуре и прибор за послуживање или их одмах након кориштења ставите у машину за суђе.

6. Апарат за кафу

Будући да је апарат за кафу мамац за бактерије и плијесан, морате га свакодневно чистити.

"Најбоље је након сваке употребе опрати дијелове апарата за каву како бисте уклонили остатке кафе и уља", каже Форте.

Можете га ручно прати у судоперу с топлом водом и с мало сапуна, али обично се комади могу прати и у машини за суђе. И не заборавите обрисати вањску страну и гријаћу плочу гдје проливена текућина може загорјети.

7. Мрвице на поду

Ако сте нешто скували и појели, вјероватно вам је притом испала храна на под. Но срећом, све што је потребно је брзо чишћење или метење након што завршите с јелом како бисте покупили те остатке и осигурали да досадни кукци први не стигну до њих, преноси МСН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана