Савјети који дјелују против кондензације на прозорима зими

ГС
Савјети који дјелују против кондензације на прозорима зими

Кондензација на прозорима је чест проблем током зиме, посебно у регионима са ниским температурама и високом влажношћу, које морате да се ријешите на вријеме.

То је зими природан процес који настаје када пара у ваздуху дође у контакт са хладнијом површином, као што је прозорско стакло, и претвори се у течне капљице воде. Али, ако се кондензација не третира на вријеме, може да доведе до стварања буђи, труљења дрвених оквира прозора, па чак и до оштећења кућних предмета као што су завесе и теписи.

Кондензација се јавља на прозорима због комбинације фактора, укључујуćи температурне разлике, нивое влажности у затвореном простору и вентилацију, а ово су, према "Адвансед Дамп", неки од најчешћих узрока:

Температурне разлике: Када је температура у кући топлија него напољу, прозори постају хладна површина. Како топао, влажан ваздух долази у контакт са хладнијим прозором, он ослобађа своју влагу у облику кондензације.

Висок ниво влажности у затвореном простору: Влага у ваздуху примарно доприноси кондензацији. Активности као што су кување, туширање и прање веша додају влагу у ваздух, што доводи до повеćања релативне влажности.

Лоша вентилација: Добра вентилација помаже у циркулацији ваздуха и, заузврат, помаже у смањењу количине влаге у ваздуху. Ако унутрашњи ваздух стагнира или нема довољно вентилације, ниво влажности расте, што доводи до кондензације на прозорима.

Лоша изолација: Ако су прозори лоше изоловани, постају хладнији од других површина у кући. Ова температурна разлика доводи до стварања кондензације на стаклу.

Собне биљке: Биљке ослобађају влагу кроз процес који се зове транспирација. Док неколико биљака у затвореном простору побољшава квалитет ваздуха, превише биљака у малом простору повећава ниво влажности и доприноси кондензацији на унутрашњим прозорима.

Како зауставити кондензацију на прозорима зими?

Постоји неколико ефикасних начина да се спријечи кондензација на прозорима током зиме.

Корак 1: Користите одвлаживач

Одвлаживач помаже да се смањи ниво влажности у затвореном простору и спречи кондензација на прозорима зими. Он помаже у одржавању угоднијег и здравијег животног окружења уклањањем вишка влаге из ваздуха. Морате да изаберете праву величину и тип одвлаживача за ваш дом и да га правилно користите да бисте постигли жељене резултате. Поред тога, важно је комбиновати одвлаживач са другим стратегијама за смањење кондензације, као што је побољшање вентилације и изолација прозора.

Корак 2: Побољшајте вентилацију

Побољшање вентилације смањује ниво влажности у затвореном простору и спречава кондензацију на прозорима зими. Омогућавајући влажном ваздуху да изађе и сувом ваздуху да циркулише, вентилација помаже у одржавању угоднијег и здравијег животног окружења. Добра стратегија је отварање прозора или коришћење издувних вентилатора у областима где се обично ствара влага, као што су купатило или кухиња. Обезбедите да ваздух слободно циркулише кроз ваш дом тако да влажан ваздух не остане заробљен у одређеним областима.

Корак 3: Изолација прозора

Додавањем додатног слоја заштите од хладноће смањује се разлика у температури између унутрашњег и спољашњег прозора, што смањује вјероватноћу стварања кондензације. Неке ефикасне методе изолације укључују коришћење временских услова за заптивање празнина око оквира прозора, наношење прозорске фолије за стварање додатног изолационог слоја или изолационе завјесе на оба прозорска стакла.

Корак 4: Смањите број собних биљака

Биљке испуштају сву влагу у ваздух кроз транспирацију, што повећава ниво влажности у затвореном простору и доприноси кондензацији на прозорима. Док собне биљке нуде многе предности, морате да уравнотежите њихов број. Можете да смањите и њихов утицај на ниво влажности у затвореном простору тако што ћете да изаберете биљаке које захтијевају мање воде и да их држите у добро проветреним просторијама.

Корак 5: Уклоните завјесе и ролетне током дана

Отварање завјеса и ролетни током дана минимизира кондензацију на прозорима зими. То је зато што сунчева светлост и природна свјетлост помажу да се загреје унутрашњост вашег дома, смањујући температурну разлику између унутрашњег и спољашњег прозора. Такође то побољшава вентилацију и омогућава ваздуху да слободно циркулише око прозора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана