Разлози зашто мачке воле да леже на обући власника

Г.С.
Разлози зашто мачке воле да леже на обући власника

Од јапанки, преко сандала и патика, па све до радних чизама. Чини се да мачке сматрају да је људска обућа просто неодољива.

Можда су пертле или каишеви на обући оно што их привлачи, али шта је са чињеницом што већина мачка воли да заспе у власниковим ципелама. Да ли је то још једна чудна мачија навика или у цијелој причи има још нечег?

Мачке имају чуло мириса које је 14 пута јаче од људског. На ово своје чуло, ове крзнене лоптице се ослањају највише од свих. Ви сте њихов власник и ваш мирис им је итекако познат. Самим тим он је и најутјешнији од свих са којим се сусрећу у свом свакодневном животу.

Ово наравно нема никакве везе са непријатним мирисом који ципеле могу да имају након што сте цијели дан били у њима, већ са чињеницом да је ваш мирис за вашу мачку јединствен и када га пронађу оне желе да је око њих.

Знате сигурно на који начин мачке обиљежава територију било на отвореном или широм вашег дома. Чак се и о ваше ноге, руке, па и лице трљају, како би вас „обиљежиле". Исто примјењују и са вашом обућом. Оне једноставно желе да све што их окружује, мирише на њих.

Радознале су

Мачке су по природи радознале, а будући да су ципеле обично на поду у ходнику, осим када су одложене у кутији у ормару, оне представљају риједак предмет који је мачкама доступан за истраживање. 

Ту на сцену ступа и чињеница да већина ципеле и патика има пертле и копче са којима је могуће играти се, што је више него што једна мачка може пожељети.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана