Психолози тврде: Овом бојом никада не би требало да кречите дневну собу

Г.С.
Психолози тврде: Овом бојом никада не би требало да кречите дневну собу

Уколико размишљате да мало освјежите енеријер свог стана или куће, психолог Ли Чемберс сматра да не користите гримизну боју- мјешавину јарко црвене са мало плаве, а крајњи резултат је боја најприближнија љубичастој.

"Дневна соба има широку примјену - окупља се породица, гледа се ТВ... Због повећане изложености гримизна боја није препорука за дневну собу", каже Ли.
Психолог додаје да због "ове боје можемо да се осјећамо узнемиреније и мање опуштено".

"Док црвена боја, као и њене нијансе, подстиче енергију и друштвену интеракцију, дуготрајно задржавање у тако интензивној боји може да нас учини раздражљивима, агресивнијима, мање опуштенима, па чак и да се убрзају откуцаји срца", каже овај психолог.

Са његовим ставом сагласна је психолог Хелен Окиф која сматра да су "дубоке црвене нијансе повезане са страшћу и енергијом, док се хладне плаве нијансе сматрају смирујућим и спокојним".

Иако је препорука да избјегнемо ову боју, стручњак за енетеријере Мартин Валер, оснивач бренда Андрев Мартин, препоручује да бирате пригушеније нијансе које ће "простор учинити опуштенијим и мирнијим" и сматра да са бијелом никада нећете погрешити - "створиће привлачан простор и нагласити друге елементе собе", преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана