Који предмети доносе несерећу у кући?

Агенције
Foto: pixabay

Према фенг шуију и другим културним традицијама, одређени предмети кућног декора попут столице за љуљање или покварених сатова могли би ваш дом донијети несрећи.

Легенде из цијелог свијета вијековима људе упозоравају на лошу срећу. За оне који ова вјеровања сматрају истинитим, постоји прегршт кућних потрепштина и предмета који могу унијети негативну енергију у ваш дом.

Док су неке од ових ствари једноставно практичне за држање ван куће, неке приче везане за ове предмете дају оправдан разлог за избјегавање.

Столице за љуљање

Само замишљање шкрипаве старе столице за љуљање, која се полако креће напријед-назад у мрачној, напуштеној просторији, вјероватно је довољно да схватите зашто сујевјерни људи више воле своје столице чврсто постављене на поду.

Међутим, према ирској легенди, празна столица за љуљање је отворени позив злим духовима да сједну. Ако се столица сама креће, то је сигуран знак да је дух већ присутан.

Зелена боја зидова

Ово празновјерје заправо има чврсту основу у историјским чињеницама јер су у једном тренутку зелене боје заправо могле бити смртоносне.

током 18. вијека синтетичке зелене фарбе су се правиле са новооткривеним једињењем бакра, водоника и арсена. Зидови или папир обојени зеленом бојом могли су испуштати отровне плинове када су влажни, а неки радници у фабрикама у то вријеме су се разбољели и умрли од изложености бојама.

ако се боје више не производе с овим једињењем, неки сујевјерни власници кућа чак и данас гледају на зелене зидове као лош знак.

Покварени или заустављени сатови

Фенг схуи традиције упозоравају да не држите поломљене предмете у свом дому, јер они представљају и унутрашњи и спољашњи неред који не треба имати простора у вашем животу. Покварени сат посебно може бити лош знак.

Фенг схуи налаже да алати за мјерење времена увијек буду у исправном стању, како не бисте ризиковали да заглавите у колотечини и да „престанете ићи напријед у свом животу“.

Кактуси

Фенг схуи принципи тврде да су биљке са шиљастим или трновитим екстеријером магнети за лоше вибрације. Бодљикаве површине кактуса или других, слично шиљастих биљака попут агаве, могу унијети напетост у ваш дом и односе.

Једини изузетак су руже, чије бодљикаве стабљике очигледно нису довољне да укаљају позитивну енергију елегантних цвјетова.

Ненамјештен кревет

Иако је могуће да су га измислили фрустрирани родитељи, ово сујеверје упозорава да вас неспремање кревета или чак ометање при спремању може осудити на непроспавану ноћ.

Отворени кишобран

Мјере предострожности против отварања кишобрана у затвореном простору датирају још из старог Египта. У древним временима, уношење било којег предмета који је требало да вас заштити од временских прилика било је непоштовање према духовима чуварима који су чували ваш дом.

Сасушене биљке

Ако желите живахан дом испуњен позитивном енергијом, немојте дозволити да сасушене, беживотне биљке остану изложене. Каже се да посједовање мртвих ствари у кући доноси мртву енергију, кварећи дух.

Поред овог сујевјерја, смежурано лишће и објешене стабљике свакако неће учинити да ваш дом изгледа презентативније или привлачније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана