Пет ствари које ваша мачка мрзи

Г.С.
Пет ствари које ваша мачка мрзи

Јеси ли икада видјела истренирану мачку која носи лоптицу власнику или прескаче препреке – као што то ради пас? Ниси?

Наравно, мачке је готово немогуће „обуздати" – јер су изразито својеглаве. Међутим, управо зато их волимо – и премда се понекад чини да нам не враћају ту љубав, сигурне смо да нас наше мачке једнако воле. А сигурне смо и да ових пет ствари мрзе више од свега…

Промјене

Ново дијете? Нова кућа или стан? Тоалет за мачке помакнула си два центиметра? То неће веселити твоју мачку. Наиме, мачке су животиње навике и промјене их могу поприлично потрести. Због тога и сваку малу промјену у кући треба изводити полако и постепено. Код пресељења треба пазити на то да се животиња најприје мора навикнути на ново окружење. Свакако треба направити сигурносну провјеру како би се избјегле опасне ситуације.

Твоја мачка мрзи досаду

Брзе промјене мачке сматрају катастрофом, али не смије им бити досадно. Околина која се никада не мијења може учинити животиње летаргичнима. Осим тога, ако се твоја мачка превише навикне на одређену рутину, биће јој пуно страшније ако не иде све по плану.

Гласни звукови

Ватромет, грмљавинско невријеме или бука с градилишта уопште није нешто што весели твоју мачку. Напротив – то је плаши и јако јој је стресно. Како би јој помогла, можеш је научити на неке звукове, односно, да их временом почне игнорисати. На примјер, остави је на једном мјесту за вријеме невремена, а кад невријеме прође – награди је нечиме што јако воли.

Снажни мириси

Твоја мачка те љутито гледа кад ставиш нови парфем? Мачке имају јако осјетљив њух па их снажни мириси јако сметају и могу им бити неугодни. Због тога мачке избјегавају мјеста гдје интензивно мирише.

Смијешни костими – нису смијешни твојој мачки

Вријеме је машкара и желиш прикладно „маскирати" своју мачку? То није добра идеја. Животиње не воле имати било што на себи. Што је разумљиво – имају крзно које их грије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана