Овим средствима никада не бисте требали чистити подове

Агенције
Foto: Илустрација

Док се полако припремамо за пролецћно чишћење дома, стручњаци упозоравају да неке производе не треба користити јер можете оштети површине које желите да очистите.

Стручњак за подове Лијам Клевердон упозорава које производе треба да избјегавате и нуди алтернативе како бисте осигурали да ваши подови буду чисти и одржавани.

Прво, сирће, иако корисно за многе кућне проблеме, није идеално за чишћење подова јер његова киселост може оштетити завршну обраду пода, посебно дрвене или нелакиране подове попут винила или линолеума. Лимунов сок се такође не препоручује јер својом киселошћу може оштетити подове, пише Мирор.

Избјељивач, иако дезинфекционо средство, може да изазове непоправљиву штету на подовима, скидајући боју и слабећи материјал. Уље такође може оставити трагове и остатке на подовима, узрокујући оштећења и привлачећи прљавштину. Амонијак је такође штетан јер може уништити подне материјале и промијенити њихов изглед.

Као алтернативу, препоручује се употреба пХ-неутралног сапуна и крпе од микровлакана. Мјешавина благог сапуна и воде у комбинацији са крпом од микровлакана може се користити за чишћење тврдих полиуретанских подова, порцеланских плочица и камених подова, обезбјеђујући безбједно и ефикасно чишћење без оштећења. Такође, редовно метење или усисавање може уклонити прљавштину без потребе за агресивним средствима за чишћење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана