Ови прљави уређаји троше више струје него чисти

GS
Foto: Ilustracija

Рачуни за струју су оно што нам осим хране задаје највеће главобоље. Зато смо пронашли кухињске уређаје који троше највише струје.

Рачуни за струју имају везе са свјетлошћу и топлотом у нашим домовима, али највећа потрошња је ипак у кухињи. Који уређаји су најгори?

Стручњак за уштеду енергије, Клер Хорн, открила је пет често занемарених уређаја који повећавају ваше рачуне за струју, преноси "Метро УК". Она нуди и савјете о томе како на најбољи начин смањити потрошњу, што доводи до мањих рачуна.

Фрижидер и замрзивач

"Фрижидер и замрзивач су један од главних криваца за трошење пуно енергије, 12 одсто просјечног рачуна за енергију у домац́инству узроковано је радом фрижидера и/или замрзивача", каже Клер.

Очигледно је да не можете да искључите фрижидер да бисте уштедјели новац, али Клер каже да начин на који користите уређај може помоц́и у смањењу количине енергије коју користи.

"Прво, што више производа сте ставили у фрижидер, то му је теже да ради да би остао хладан и правилно функционисао, па почните тако што ћете пазити да не преоптерец́ујете фрижидер", каже она.

Не само да вам помаже да уштедите новац на рачуну за струју, већ вам може помоћи и да уштедите новац у продавници хране.

Још један начин да помогнете да ваш фрижидер ефикасно ради је да се побринете да га редовно одмрзавате, преноси цдм.ме.

Аспиратор

"Многим кухињама је потребан, али ако се не користи правилно аспиратор може значајно допринијети висини рачуна за струју", каже Клер.

Да бисте правилно користили аспиратор, Клер каже да би требало да га укључите када почнете да кувате, и да га оставите да ради 5-10 минута након што завршите, што би, како каже, требало да буде довољно времена да уклоните било какве мирисе или испарења.

"Ако послије овога примијетите да ваш аспиратор не ради ефикасно (не уклања мирисе) колико би требало, онда је најбоље да унајмите мајстора", додаје она.

Неефикасан аспиратор чини да га оставите да ради дуже што ће само придодати вашем рачуну.

Рерна

Тужна вијест за свакога ко мрзи да чисти своју рерну - прљава рерна користи више енергије него чиста, а Клер каже да то може да дода до 30 фунти годишње на ваш рачун за енергију.

"Иако би дубоко чишћење рерне могло бити посљедња ствар на коју мислите, то може помоћи да ваша рерна ради ефикасно и да вам уштеди новац у том процесу", каже она. Ако је ваша рерна прилично чиста, али примјетите да не ради тако ефикасно колико би требало да буде, можда ћете морати да размислите о поправци или замјени.

Куповина нове, енергетски ефикасне рерне може помоћи у смањењу будућих рачуна за чак 40 одсто, у зависности од врсте рерне за коју се одлучите.

Једноставан савјет који треба да примијените у међувремену је да искључите рерну до пет минута прије него што завршите са кувањем, пазећи да врата рерне оставите затворена током овог периода. Рерна ће остати довољно топла за то вријеме да испечете храну.

Индукциона плоча

Клер каже да су равне плоче за кување један од највец́их потрошача енергије у вашој кухињи.

"Просјечна цијена електричне плоче за кување ће се повећавати што плоча за кување буде старија или ако се плоча за кување оштети и запрља, тако да је одржавање кључно да би она радила што је могуц́е ефикасније", каже она.

Покушајте да избјегнете употребу плоче када само треба да подгријете храну и умјесто тога се одлучите микроталасну. Микроталасна пец́ница је енергетски најефикаснији начин кувања.

Истраживања показују да кључање пуног кувала четири пута дневно може додати знатну суму на ваш рачун за енергију.

Водити рачуна о томе колико вам је воде заиста потребно значи мање расипања електричне енергије и може помоц́и у уштеди воде.

"Није изненађујуће да ће коришћење електричних кувала повећати рачуне за струју, али чак и да га само оставите укљученог, то може додати непотребну суму на ваш рачун за енергију. Обавезно искључујте кетлер из струје кад га не користите", преноси Прва.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана